Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Izložba u Galeriji Općine Novi Grad “Predsjednik izbliza”

Godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Izložba u Galeriji Općine Novi Grad “Predsjednik izbliza”

Povodom obilježavanja 15. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH rahmetli Alije Izetbegovića u Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba fotografija “Predsjednik izbliza” koja ima za cilj da na što slikovitiji način približi javnosti lik i djelo prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, kao državnika i običnog građanina.

Izložbu je otvorio Adnan Žiško, direktor JU Muzej “Alija Izetbegović”, a otvaranju su prisustvovali kulturni djelatnici, predstavnici institucija kulture, kao i makedonski umjetnik Agron Saliu, čija su umjetnička djela također izložena u galerijskom prostoru Općine Novi Grad, te učenici novogradske Osnovne škole “Fatima Gunić” i Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija dizajna i multimedije sa Ilidže.

Jedan dio izložbe obuhvata fotografije koje predstavljaju vizuelni prikaz privatnog i političkog života predsjednika Izetbegovića iz jedne potpuno drugačije perspektive, a najvećim dijelom fundus fotografija šira javnost nije imala priliku do sada vidjeti.

U drugom dijelu predstavljena je izložba mladog makedonskog umjetnika Agrona Saliua pod nazivom “Šahid/šehid vremena”. Riječ je o portretima predsjednika Alije Izetbegovića gdje umjetnik “… otkriva jednu mučenu dušu koja nije ustuknula pred udarcima života i vremena, ali ih nije niti podcijenila; koja se sklonila u okrilje istine u nadi pobjede; koja je u istini našla razloge, a u samome sebi načine obnove svijeta…”.

U svom obraćanju Adnan Žiško je izrazio zadovoljstvo prisustvom velikog broja djece, mladih ljudi koji osim fotografija predsjednika Izetbegovića mogu pročitati i izreke koje je predsjednik ostavio iza sebe.

“Izdvojili smo jedan broj fotografija koje nisu česte u javnosti, a neke od njih danas su premijerno predstavljene javnosti. Također, imate priliku pogledati i portrete Agrona Saliua, jednog od najperspektivnijih i najkvalitetnijih mladih makedonskih umjetnika. Radi se o umjetniku koji poštuje i cijeni lik i djelo Alije Izetbegovića, ali mu je bliska i Bosna i Hercegovina”, kazao je Žiško.

Posjetioci izložbu mogu pogledati do 02. novembra, u periodu od 10 do 16.30 sati.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top