Prehrambeni tehnolog Vas savjetuje koji sladoled nikako ne davati djeci
Zamislite moje ushićenje kada sam iz prašnjavog i zaluženog boksita i glinice došla u kombinat i prvo što sam ugledala bila su brda jabuka, krušaka itd. Jer voće se dovozi u šleperima-kamionima, pošto su za proizvodnju npr. kaše ili koncentrata potrebni vagoni voća. Pošto nisam imala nikakvo iskustvo u oblasti proizvodnje hrane, bacila sam se punom parom na učenje.
Nekada se podrazumjevalo da se sladoled pravi od mlijeka, jaja i maslaca a danas na moju žalost u toj oblasti, kao u ostalom i u svim drugim dijelovima industrije, desile su se velike promjene.
Danas sladoled može da se pravi od svega i svačega. Samo je pravilnik deklarisao da ako nije od mlijeka i maslaca ne može da se zove sladoled nego desert. Obratite na to pažnju, kada čitate deklaraciju.
Nije zgoreg (a ja to obavezno radim) čitati deklaraciju na proizvodu, a sam naziv proizvoda, takođe vam govori o kakvom se proizvodu radi. Jer nisu isto sladoled i desert, obratite pažnju na to.
U zavisnosti od kojih sirovina je napravljen sladoled, imamo slijedeće tipove sladoleda:
- mliječni sladoled, koji sadrži minimum 2,5% mliječne masti u suhoj materiji mlijeka.Ne smije sadržati biljne masti niti biljne proteine.
- krem sladoled, koji sadrži min. 5% mliječne masti, 6% bezmasne suhe materije mlijeka i minimum 30% ukupne suhe materije. Tako da ja svojoj djeci kupujem, ako kupujem, samo krem sladoled.
- sladoledni desert, koji sadrži minimum 2,5% mliječne ili biljne masti i najmanje 24% ukupne suhe materije i može sadržati mliječne ili biljne proteine. Ovo ja svome detetu ne bih kupila.
- smrznuti aromatizovani desert, to je proizvod koji sadrži vodu, šećer, arome, boje i dodate sastojke. Djetetu ni slučajno.
- smrznuti voćni desert je proizvod koji sadrži vodu, šećer, voće, boje, arome i druge dodate sastojke ( praktično to vam je smrznuto osvežavajuće, ali negazirano piće) ali mora sadržati min. 5% voća ili odgovarajuću količinu prerađevine od voća.
Osnovni recept za sladoled od mlijeka
Potrebni sastojci:
Žumance 4 komada
Šećer u prahu 2 kašike
Kukuruzni skrob 1 kašičica
Svježe mlijeko 570 mL
Maslac 50 g
Vanila nekoliko kapi ekstrakta
Način pripreme:
Umutiti žumance sa šećerom, pa dodati brašno. Za to vrijeme ugrijati mlijeko u koje ste dodali maslac, do vrenja i skinuti sa ringle. Dodavati to mlijeko u žumanca uz neprestano mješanje. Vratiti čitavu smjesu ponovo u šerpu i kuhati na laganoj vatri, uz stalno mješanje drvenom kašikom dok se ne napravi kao krema. U tu kremu možete dodati po želji, otopljenu čokoladu, smiksane jagode, maline, šta god želite.
Stavite smijesu u zamrzivač i kad je polovično zamrznuta izvadite iz zamrzivača, dobro je izmiksujte, pa ponovo vratite u zamrzivač. To možete ponoviti još koji put ako vam nije mrsko. Ovako se dobija lepa, glatka sladoledna masu, bez onih zaleđenih iglica. A ako imate kućni aparat za sladoled, blago vama, ne morate da vadite iz zamrzivača i miksate i ponavljate te dosadne radnje.
Recept za krem sladoled
Potrebni sastojci:
Žumanca 4 kom
Šećer u prahu 4 kašike (ako volite slađe povećajte količinu šećera)
Slatka pavlaka ½ L (dva pakovanja od po 250 ml)
Čokolada 50-100 g
Vanila nekoliko kapi ekstrakta
Način pripreme:
Umutiti žumanca sa šećerom, pjenasto pa u to dodati neulupanu pavlaku i kuhati tu smjesu na pari, neprekidno mješajući, dok se ne zgusne kao krema. U ovu smjesu možete po želji dodati otopljenu čokoladu. Skinuti sa ringle i miješati smjesu dok se ne ohladi. Ovakvu smjesu stavite u zamrzivač i ostavite da se dobro stegne. Dobićete lijepu zamrznutu kremu, bez onih iglica leda. Ne morate da je vadite i ponavljate mješanje mikserom.
Autor :Zoran Vujčić
Izvor: zoran-vujcic.blogspot.rs