Video

‘Dan džamija’ u BiH počeo hutbom o značaju džamija i džemata

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini Dan džamija obilježava manifestacijom „Dani džemata i džamija” koja će biti održana od 5. do 19. maja, a tim povodom, danas će u svim džamijama biti održana i hutba.

Cilj je ukazati na važnost, značaj, potencijal i spremnost Islamske zajednice u BiH da otvori vrata idejama i pogledima aktivnih i kreativnih ljudi, koji svoj pogled na život temelje na idejama i praksi vjere islama i tradiciji Bošnjaka.

U okviru Dana džamija, u mnogim bh. gradovima bit će održani okrugli stolovi, tribine, seminari, večeri Kur’ana, izložbe o porušenim ali i obnovljenim džamijama u BiH, a bit će upriličena i svečanost otvorenja džamija, 6.maja će biti otvorena džamija u Kaknju, 7.maja otvorenje džamije u džematu Brist kod Zenice, a 12. maja će svečano biti otvorena Careva džamija u Foči.

Iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH ističu da su bh. džemati naslijeđe plemenitih i aktivnih imama, prethodnika, koji su svojim radom, trudom i angažmanom, zahvaljujući ukupnom ambijentu u kojem su djelovali i radili smogli snage da formiraju svijest kod tadašnjih muslimana o značaju i važnosti džemata.

– Svjesni njihove vrijednosti, ali i naše odgovornosti i stanja u kojem se nalaze današnji džemati, svjedoci smo da vrijeme u kojem živimo i koje živimo dinamizira život pojedinca, pa i ljudske zajednice u cjelini – saopšteno je iz Uprave za vjerske poslove.
Stoga, dodaje se, matrica kojom se vodi organiziranje džemata treba biti osmišljena i inovirana na način da, u kreiranju i vođenju džemata, uključi širi krug ljudi posebno mladih.

Kroz manifestaciju Dani džemata i džamija, organizatori žele prepoznati potencijale i resurse koji se mogu staviti u pogon prvenstveno radi očuvanja džemata, njegovog unapređenja i institucionalnog organiziranja Zajednice na principima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida.

U toku agresije na BiH 1992. -1995. porušeno je 726 džamija i mesdžida, dok je 487 džamija i mesdžida oštećeno. Ubijeno je 97 imama i mualima , dok je 88 vjerskih službenika, među kojima i sadašnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bilo zatočeno u zloglasnim logorima.

Dan džamija obilježava se 7. maja – na dan kad je prije 20 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci i godišnjice pogibije Murata Badića koji je podlegao od povreda zadobijenih u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.

Hutbu iz Gazi Husrev- begove džamije u Sarajevu koju je održao drugi imam Gazi Husrev- begove džamije Salih ef. Halilović pogledajte ispod:

bir.ba

Povezani članci

Back to top button