Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Predstavnici AKOS-a i pridruženih članica na Prvim susretima bošnjačkih NVO u Srebrenici

Predstavnici AKOS-a i pridruženih članica na Prvim susretima bošnjačkih NVO u Srebrenici

Predstavnici AKOS-a i pridruženih članica Udruženja “Svitanje” Sarajevo i Udruženje “Izvor Selsebil” Živinice su učestvovali u Prvim susretima bošnjačko-muslimanskih nevladinih organizacija koji su održani u subotu 27.04.2013. godine u Srebrenici.

Susreti su organizovani od strane Udruženja “Prosvjetitelj-Muallim” iz Srebrenice povodom 20 godina djelovanja ovog Udruženja.

Po ovlaštenju predsjednika AKOS-a, dr Ahmeda Adilovića, AKOS je predstavljen na ovim susretima od strane predsjednika Udruženja “Izvor Selsebil” Živinice Eseda Ivojevića. Udruženje “Svitanje” Sarajevo predstavljao je predsjednik Ensar Mulaosmanović.

Za doprinos u radu i podršci aktivnostima Udruženja “Prosvjetitelj-Muallim”, AKOS i Udruženje “Izvor Selsebil” Živinice su dobili priznanje “Zlatni grb Prosvjetitelja”.

Skup je otpočeo u 11 sati, a prisutno je bilo oko 200 ljudi.Program je trajao cijeli dan, a pored otvaranja susreta u kompleksu Potočara predstavnici su imali priliku prisustvovati javnim tribinama održanim u gradskoj džamiji u Srebrenici: „Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka“ „Sarajevski proces 83“, „Popis stanovništva“, te sjednici predsjednika organizacija u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenica na kojem su usvojeni zaključci i predloženi krucijalni projekti za Bošnjake Podrinja. Prisutnima na svečanosti u kompleksu memorijalnog centra prezentiran je kratki dokumentarac o udruženju „Prosvjetitelj“, retrospektiva rada, koji je obuhvatio 20 godina ovog pokreta nastalog na prostoru zaštićene zone UN.

Prisutnim se obratio načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, iskazavši svoju podršku susretima i radu udruženja „Prosvjetitelj“ nazvavši udruženje najsvjetlijim primjerom nevladinih organizacija u Srebrenici i šire.

Poslije njega govorio je predsjednik koalicije 1.mart dr.Emir Suljagić, naglasivši važnost predstojećeg popisa i registracije za izbore 2014.godine upozorivši prisutne da moramo prestati raditi ono što radimo posljednjih 17 godina jer je očigledno pogrešno, a posljednjih 17 godina ništa ne radimo nego sjedimo i čekamo da neko drugi uradi naš posao.

Prva dvojica govornika bili su vidno potreseni od prikazanog dokumentarca te su govorili kroz suze. U ime Kluba prijatelja Srebrenice – Tešanj, govorio je mr. Esmir Bašić, koji je podržao ovu ideju i ponudio pomoć kluba te se stavio na raspolaganje u cilju unaprijeđenja stanja i izgradnji civilnog društva kod Bošnjaka. Direktor Behram-begove medrese, profesor Ahmed ef.Hatunić, govorio je u ime najjače institucije Bošnjaka muslimana u BiH, Islamske zajednice koja je očuvala narod i državu u posljednjih stotinu godina.

Sandžački muftija Muamer ef.Zukorlić je na ovim susretima govorio u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa podržavši ideju te kazao kako mu je najteže govoriti i hutbe držati u Srebrenici jer kada se okrene sa minbera ugleda nišane šehida i što god da kaže neće biti dovoljno. „Mi Bošnjaci izgledamo kao najdisciplinovaniji narod ukoliko bi nas neko prvi put posmatrao u džamiji. U tišini radimo ono što nam je zapovijed Svevišnjeg, u safu bez pogovora i kašnjenja. Ali čim izađemo iz džamije, safa više nigdje. Ne znamo još uvijek da se posafamo u politici i civilnom društvu. Hajmo od danas da se safamo, da sami budemo inicijatori safanja u sferama u kojima djelujemo. To je ono što nama kao narodu i naciji treba da svako radi svoj posao.“ Riječi su Muamera Zukorlića.

Na kraju se prisutnima obratila i naša heriona nana Fata Orlović, koja je ujedno i dobitnik nagrade „Zlatni grb“ udruženja „Prosvjetitelj“ za podršku u realizaciji programskih ciljeva Udruženja i požrtvovanost u borbi za opće interese Bošnjaka-muslimana. Majka svih Bošnjakinja nana Fata Orlović je oduševljeno mladima poručila da nikada ne odustaju od borbe i da im samo borba može donijeti pobjedu, a izgubiti samo onda kada se unaprijed predamo.“

“Hrabrost bosanske žene, njena snaga i ponos, bile su jedan od odlučujućih činilaca u borbi Bosne i naroda za opstanak.” Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike BiH Kemail Hajdarević je prezentirao kartu „Putem smrti do slobode“ koja u sebi sadrži slikovit prikaz puta do slobodnih teritorija u julu 1995.g. Kemail je preživjeli dječak genocida koji je sa svojih 15 godina spas pronašao u putu kolone Srebreničana koji su se probili do slobodnih teritorija, a ujedno je i član „Prosvjetitelja“. Prezentirana karta je poklonjena svim prisutnim kako bi imali ovaj dokument na osnovu kojeg najmlađi mogu puno toga naučiti.

Na kraju svečanosti otvaranja „Susreta“ uslijedilo je dodjeljivanje priznanja udruženja „Prosvjetitelj“ zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama koje su se u proteklom periodu istakli u afirmisanju univerzalno pozitivnih vrijednosti kod Bošnjaka te kroz svoj rad i zalaganje doprinijeli Bošnjacima da budu bolji.

Tribina na više tema održana je u gradskoj džamiji pred skoro stoitnu prisutnih. A na kraju dana uslijedio je sastanak predsjednika prisutnih organizacija i institucija u sali zgrade medžlisa IZ u Srebrenici. Na sastanku su donijeti zaključci i oformljeni koordinacioni timovi koji će se u narednom periodu često sastajati u Podrinju i raditi na izradi i realizaciji projekata od krucijalne važnosti za Bošnjake Podrinja i cijele BiH.

“Stoga, podignimo visoko naše zastave, odbacimo strah i sumnje, umjesto toga radimo vrijedno i kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša smrt, pa i naša sudbina, nisu u njihovim, nego u Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i, ako Bog da, naša pobjeda.” Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike BiH

Ikindija-namaz označila je završetak prvih susreta bošnjačko-muslimanskih organizacija, koji su protekli u dobroj organizaciji udruženja nastalog prije 20 godina u okruženoj Srebrenici, udruženja „Prosvjetitelj“. “Stoga, umjesto govora, treba djelovati. Treba uporno tragati za hiljadama nestalih dragih i nevinih ljudi. Ako su živi, da ih izbavimo, ako su mrtvi, da ih dostojno sahranimo i pronađemo i kaznimo njihove ubice. Činit ćemo to iz dana u dan, bez obzira na teškoće i žrtve, i bez obzira koliko bi taj važni posao mogao potrajati. To treba biti smisao današnjeg dana, Dana sjećanja, kako smo ga nazvali, a prije i radije – dana naše odlučnosti da budemo jaki, da više nikada ne bismo ovisili o milosti Svijeta, kako nam se slično zlo više nikada ne bi ponovilo.” Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike BiH

„Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na pravom putu istrajali.“ (Ali Imran, 103)

Ovo je prvi put u modernoj BiH da su se Bošnjaci na ovaj način odvažili da deklarativno jedinstvo pretoče u praksu kreirajući zajedničke projekte, kako bi ih skupa realizirali.

(akos.ba/prosvjetitelj-muallim.org)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top