Kultura i tradicija

Predstavljena publikacija o opsadi Sarajeva: Na sistematski način prikazan tok agresije na glavni grad

Publikacija "Opsada Sarajeva od 1992. do 1995. godine: Kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja, ratni zločini u sarajevskim opštinama" predstavljena je danas u amfiteatru Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

Riječ je o novom istraživačkom projektu sudski utvrđenih činjenica o opsadi Sarajeva, kao i o zločinima koji su počinjeni u sarajevskim opštinama, koji je proveo Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRCBiH), u saradnji sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo.

– Ovo je kategorizovani naučno-istraživački rad koji se tiče sudski utvrđenih činjenica o opsadi Sarajeva. Publikacija je, prije svega, bitna iz aspekta historije, a zatim i zbog prestanka negiranja genocida i bitna je za buduće generacije – izjavila je danas Erna Mačkić, istraživačica Centra za postkonfliktna istraživanja.

Prema riječima direktora Fonda Memorijala KS Ahmeda Kulanića, značaj publikacije se ogleda u činjenici da ona na sistematski način prikazuje tok agresije na glavni grad Bosne i Hercegovine.

– Pored snajperskog djelovanja i granatiranja, prikazani su i ostali zločini koji su počinjeni nad stanovnicima glavnog grada, a sve je potkrijepljeno činjenicama. Važno je što publikaciju izdajemo dvojezično, na bosanskom i engleskom jeziku – naglasio je Kulanić.

Publikacija je prva koja je objavljena u ediciji Fonda Memorijala KS “Memorija”.

Pored Erne Mačkić i Ahmeda Kulanić, publikaciju su predstavili Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, prof. dr. Šaćir Filandra i doc. dr. Amer Osmić sa Fakulteta političkih nauka, te predstavnica programa za informisanje zajednica pogođenih sukobom pri UN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals.

Povezani članci

Back to top button