Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Predstavljanje knjige „Leksikon bošnjačke uleme”

Predstavljanje knjige „Leksikon bošnjačke uleme”

SVEČANOST U POVODU 482. GODIŠNJICE RADA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

U okviru svečanosti održat će se promocija referentnog djela „Leksikon bošnjačke uleme”

U Sarajevu će u utorak,  15.1.2019, sa početkom u 14:30 sati, biti organizirana Svečanost u povodu obilježavanja Dana Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu,  kojom će ova institucija tradicionalno obilježiti svoju 482. godišnjicu rada.

U okviru ovogodišnje svečanosti biti će upriličena promocija referentnog djela „Leksikon bošnjačke uleme”, koje je nastalo kao rezultat dugogodišnjeg projekta Biblioteke u realizaciji Ahmeda Mehmedovića. Promotori će biti: akademik Rešid Hafizović, prof.dr. Ismet Bušatlić i Ahmed Mehmedović.

Poučeni dugogodišnjim iskustvom i potražnjom naših domaćih i inostranih korisnika i istraživača za učenjacima i djelima ljudi sa naših prostora, proistekla je ideja da se iskoriste svi postojeći resursi Biblioteke i na jednom mjestu prikupe njihova imena. Tako je nastao “Leksikon bošnjačke uleme” koji je objedinio imena, bigrafije i bibliografije Bošnjaka koji su u svom vremenu i prostoru ostvarili vidljiv naučni, kulturni, vjerski ili bilo koji drugi uspjeh. „Leksikon bošnjačke uleme” obuhvata biografije bošnjačkih alima od 16. do 21. stoljeća koji su dali značajan doprinos na raznim poljima djelovanja, kao što su: književnost, historija, lingvistika, filozofija, pravo, matematika i astronomija, zatim nosioce značajnih pozicija u društvu: reisu-l-uleme, muftije, ‎istaknute kadije, muderrise, vakife, kaligrafe, ‎državnike, vojskovođe, vjerske ‎reformatore, prosvjetne radnike, ‎šejhove, kurra-hafize, poznate vaize i istaknute imame.‎

U okviru Svečanosti bit će dodijeljene zahvalnice određenim institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top