Književni kutakU Fokusu

Predstavljanje knjige “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa – političko stasavanje jedne nacije” 17. novembra

Ovo je treća knjiga historičara i istraživača Lisice koji se bavi političkim odnosima u regionu, međunarodnom politikom i dijaspornim zajednicama.

Knjige “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije” autora mr. Admira Lisice bit će promovirana u četvrtak, 17. novembram u Bošnjačkom institutu -Fondaciji Adila Zulfikarpašića, s početkom u 14.00 sati.

Ovo je treća knjiga historičara i istraživača Lisice koji se bavi političkim odnosima u regionu, međunarodnom politikom i dijaspornim zajednicama.

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživanja političkog razvoja Bošnjaka, koje je započelo tokom 2016. godine u kojem je autor tretirao političke koncepcije Bošnjaka u razdoblju od dolaska Austro-Ugarske do formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U konačnici, autor je smatrao potrebnim da istraživanje političkog stasavanja Bošnjaka proširi do perioda kada Bošnjaci uspijevaju implementirati i provesti u djelo ideju o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te u uvjetima agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade glavnog grada Sarajeva vrate svoje nacionalno historijsko ime Bošnjak.

– Uslijed aktuelnih geopolitičkih odnosa u svijetu, jedno ovakvo djelo nameće se kao potreba akademske, ali i šire javnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i dijaspori. Knjiga nastoji pratiti bošnjački politički put od zajednice koja je svoje interese usko vezala za očuvanje vakufske autonomije do politički formirane nacije koja je uspjela izboriti nezavisnost Bosne i Hercegovine, povratiti nacionalno ime Bošnjak i bosanski jezik – kazao je Lisica za Preporod.info.

Autor smatra da nacionalno sazrijevanje nije bezbolan i lahak put, što su na svojoj koži najbolje osjetili Bošnjaci nad kojima je počinjen genocid.

Glavni cilj jeste približavanje ove teme širem čitateljstvu, te buđenje interesa kod drugih autora da se još detaljnije bave političkom historijom Bošnjaka u narednom periodu.

– Istraživanje političke historije je izuzetno bitno kada uzmemo u obzir sve okolnosti u proteklih dvije stotine godina na ovom području. Da bismo razumjeli sve aktuelne procese moramo se vratiti u prošlost, jer upravo nam ona nudi odgovore zbog čega i danas iz susjedstva i komšiluka imamo različite aspiracije prema Bosni i Hercegovini te otvoreno negiranje Bošnjaka kao historijske činjenice – naveo je Lisica.

Recenzenti knjige su dr. Amir Kliko, dr. Sead Selimović i dr. Zećir Ramčilović, dok je urednik dr. Ajdin Huseinspahić.

Prema mišljenju recenzenata i urednika knjiga predstavlja, prije svega, naučno djelo koje je potrebno bosanskohercegovačkoj historiografiji. Na 231 stranici autor je, na osnovu dostupne literature, dokumenata i drugih izvora pokušao akademskoj, ali i široj javnosti predočiti zaključke do kojih je došao. Oni koji su do sada imali priliku da pročitaju ovu knjigu ističu da je posebno u vremenu geopolitičkih turbulencija u regionu i svijetu, javnosti potrebno ovakvo djelo u kojem se tematizira politički razvoj Bošnjaka.

– Prvo poglavlje tematizira stanje Bošnjaka nakon austrougarske okupacije, a završava s potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ipak, glavni fokus ovog rada jeste na periodu od formiranja prve političke stranke Bošnjaka pod nazivom Muslimanska narodna organizacija – MNO, pa sve do povratka historijskog nacionalnog imena Bošnjaka – 1993. godine. Bošnjaci su kao nacija doživjeli da im se određene stvari iz prošlosti ponavljaju, stoga je bitno da iz historijskih događaja uzimaju pouku. Jedan od motiva za pisanje ovakvog djela jeste upravo i njegovanje kulture sjećanja, kojem, čini mi se nekada ne dajemo previše pažnje – naglasio je Lisica.

Koliko god bili kritični prema sebi ili političkim predstavnicima bošnjačkog naroda, napomenuo je autor Lisica, činjenica jeste da su Bošnjaci postigli značajan politički napredak. Ukoliko samo uporedimo početak političke borbe Bošnjaka na početku dvadesetog stoljeća gdje su dometi politike Muslimanske narodne organizacije, ali i kasnije Jugoslovenske muslimanske organizacije bili limitirani, na kraju stoljeća imamo naciju koja je povratila svoje ime Bošnjak, svoj bosanski jezik, ali je uspjela i da provede do kraja svoje glavne strateške interese, naravno uz podršku probosanski orijentiranih Hrvata, Srba i ostalih, a to su nezavisnost Bosne i Hercegovine i njena vojna odbrana kasnije na frontu uz pomoć jedine legitimne vojne sile Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Moramo istaći da političko buđenje Bošnjaka nije samo bilo vidljivo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim tadašnjim jugoslovenskim republikama, posebno u regiji Sandžaku, o čemu sam pisao detaljno u jednom od poglavlja. Nadam se da su Bošnjaci, bilo da su lijeve, desne, centralističke ili apolitične orijentacije konačno dosegli nivo ozbiljnosti. Iako nekada i nisam optimističan prema bošnjačkoj politici ili probosanskoj u globalu – naveo je Lisica.

Dodao je da, u kontekstu globalnih promjena, Bošnjaci sebi ne mogu dopustiti luksuz da im je bliži neko ko je rušio ovu državu, od onoga ko ju je mukotrpno gradio. Bez obzira na stranačku pripadnost, Bošnjaci moraju shvatiti da biti Bošnjak nije ništa nazadno, retrogradno, te da isticanje bošnjačkog identiteta ne predstavlja nacionalizam.

– Bošnjaci su, posebno tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, dokazali da im je država Bosna i Hercegovina na prvom mjestu, jer da nije tako, danas bismo vjerovatno živjeli u nekoj maloj bošnjačkoj državi. U najtežim trenucima Bošnjaci su rekli odlučno ne politikama podjela i opredijelili su se za jačanje države, što je dovoljno činjenično uporište da Bošnjaci nisu nikada, niti će ikada zagovarati nekakav “unitarizam” koji im spočitavaju politički nepismeni i nedobronamjerni pojedinci – napomenuo je autor.

Nakon promocije u Sarajevu, knjiga će biti prezentirana u Kaknju 23. novembra, a do kraja godine ista će biti predstavljena u Tuzli, Podgorici, Švicarskoj, Njemačkoj.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button