EnterijerU Fokusu

Prednosti i nedostaci podnog grijanja

Razlikujemo dvije vrste podnog grijanja, električno i vodeno. Električno grijanje temelji se na postavljanju grijaćeg filma, mrežice u pod, te spajanju na električnu energiju.

Početna ulaganja su manja nego kod ostalih sistema za grijanje a pritom nema ni troškova održavanja. Ne morate ga ugraditi u cijelu kuću već po potrebi samo u jednu sobu. Za razliku od električnog sistema, vodeni zahtijeva malo veće početne troškove. Način na koji funckionira vodeni sistem je sličan kao i kod radijatorskog. Vodeni ssistem sastoji se od cijevi kroz koje ide voda i zagrijava prostoriju svojom temperaturom, samo što su kod vodenog sistema te cijevi poredane u spiralu u podu ispod parketa, pločica ili kamena, pa je time potrebna manja temperatura vode jer se toplina podiže prema gore i time dobivamo bolju raspodjelu topline nego kod radijatorskog grijanja.

Prednosti

Svako grijanje ima svoje prednosti i mane, pa tako i podno. Prednosti takvog principa grijanja su sakrivenost ugrijanih dijelova koji zagrijavaju pod, pa je time smanjena mogućnost ozljede. Podno grijanje je jako pogodno ako se spremate graditi novu  kuću, ali njegova mana je da, ako se ugrađuje u postojeći dom, zahtijeva puno posla i podizanje postojećeg poda. Raspodjela topline je bolja i zdravija jer se toplina podiže prema gore pa nam stvara bolju ravnotežu između toplog i hladnog zraka.

Nedostaci

Neke od nedostataka su da određene stvari ne smiju biti u kontaktu sa zagrijanim podom da ne bi došlo do oštećenja. Također, zagrijavanje poda moglo bi potrajati malo duže nego kod radijatora pošto je toplina kojom se zagrijava pod znatno manja, ali kada se pod ugrije prostorija ne gubi tako lako toplinu čak ni kod otvorenog prozora. Kao i svaka moderna tehnologija, podno grijanje zahtjeva dosta veliku investiciju u početku, a pogotovo ako namjeravate izmijeniti trenutni sistem grijanja.

webgradnja.hr

Provjerite također
Close
Back to top button