Islamske teme

Pravda mora doći prije mira

Kur'an sadrži sve što je ljudskoj revnosti i aktivnosti potrebno u smislu Pravog puta i upute, i ništa ljudski um ne može uvjeriti osim kur'anski ajeti, i nema izvora sigurnosti osim u njegovim dokazima.

Piše: dr. Muhamed el-Gazali/ Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Objava Kur’ana počela je jedne veličanstvene noći koju muslimani poznaju kao Lejletul-kadr, što znači počast i uzvišenost. Islamski učenjaci su se razišli po pitanju određivanja ove mubarek noći, iako većina učenjaka smatra da ona pada u posljednjih deset dana ramazana.

Pošto pojava i nestanak mlađaka variraju tokom lunarne godine, teško je reći da se ta noć uvijek veže za jedno vrijeme ili jednu noć. Stoga, oni koji vole noćni namaz neka probdiju zadnju trećinu mjeseca ramazana u namazu.

Bez sumnje, noć objavljivanja Kur’ana je posebna prilika za ibadet i dove, jer je Kur’an Allahov govor kojim je završena objava i upotpunjena Allahova milost, a Arapi su s njim ušli u historiju nakon što su prenijeli njegovu poruku i sačuvali je od bilo kakve izmjene i iskrivljavanja.

Obilje dobra koje se spušta ove noći spominje se u Allahovim riječima: ”A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.” (El-Kadr, 2.-3.)

Istinu je rekao onaj ko je kazao: ”Život se produžava ugledom i čašću, a ne godinama.”

U nastavku sure El-Kadr, Uzvišeni je rekao: ”Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake,  sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El-Kadr, 4.-5.) Ovaj ajet sličan je onom iz sure Ed-Duhan: ”U kojoj se svaki mudri posao riješi po zapovijedi Našoj! Mi smo, zaista, slali poslanike.” (Ed-Duhan, 4.-5.)

Kur’an sadrži sve što je ljudskoj revnosti i aktivnosti potrebno u smislu Pravog puta i upute, i ništa ljudski um ne može uvjeriti osim kur’anski ajeti, i nema izvora sigurnosti osim u njegovim dokazima.

I ako se stvari razlikuju po svojim suprotnostima, onda svaki čitalac može izvagati između Kur’ana i svih knjiga koje se pripisuju nebu, a zatim neka kaže svoje mišljenje: koja je od njih najveći dokaz o Allahu i temelj bogobojaznosti?

Noć u kojoj je objavljen Kur’an bila je noć mira, a mir je naš cilj kao muslimana, ali se pitamo kakav je stav kada mušrici i nevjernici kažu muslimanima, kao istinskim monoteistima (muvehhidima): ”Za vas ovdje nema mjesta!”, kao što se navodi u ajetu: ”Nevjernici su govorili poslanicima svojim: ‘Ili ćete vjerē našē biti ili ćemo vas, doista, iz zemlje naše protjerati!’” (Ibrahim, 13.) To znači da pravda mora doći prije mira.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button