Nauka i tehnologija

Poziv na naučnu konferenciju u Prijepolju: Vjeronauka – vaspitno-obrazovni potencijal u obrazovnim sistemima država na Balkanu

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prijepolje raspisuju poziv za učešće na trećoj međunarodnoj naučnoj konferenciji na temu Vjeronauka – vaspitno-obrazovni potencijal u obrazovnim sistemima država na Balkanu.

Konferencija sa međunarodim učešćem je planirana da se realizuje u decembru 2022. godine u Prijepolju, nakon čega će biti objavljen zbornik radova sa konferencije.

– Uzimajući u obzir činjenicu da se vjeronauka ponovo vratila u aktivni obrazovni sistem u jednom broju država na Balkanu i da je od ponovnog uvođenja vjeronauke prošlo više od dvadeset godina, stekli su se uvjeti da se o vjeronauci kao izbornom predmetu bilo koje religije na ovim prostorima, razgovara iz više uglova i sa više pozicija – navodi se u pozivu na konferenciju.

Cilj ove konferencije je da na jednom mjestu objedini nastavnike vjeronauke iz svih zemalja u kojima se vjeronauka proučava u zvaničnom obrazovnom sistemu i pripadnike svih religija koji predaju vjeronauku, istraživače koji iskazuju interesovanje za položaj i učinak vjeronauke u školama kao i sve one kojima je ponuđena tema interesantna i da prezentuju svoja iskustva, zapažanja i sugestije.

Svi zainteresovani svoje prijave trebaju poslati do 20 . oktobra 2022. godine a finalne radove do 1. decembra 2022. godne

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button