Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Povišena temperature kod djece u toplim danima

Povišena temperature kod djece u toplim danima

Slijedi priča o ljetnjim temperaturama uz preporuke kako da pomognemo djeci da se lakše izbore sa ovim problemom.

Koji su uzroci povišene temperature u ljetnjem periodu?

Pored prekomjernog izlaganja suncu (koje može izazvati i sunčanicu) infekcije su ubjedljivo najčešći uzrok povišene temperature. I mikroorganizmi (“ljetnji” virusi i bakterije) često dovode do porasta  tjelesne temperature kod djece.

Moramo naglasiti da je temperatura “pratilac” bolesti, a ne bolest sama za sebe, pa da je uvijek važno pravovremno dijagnostikovati i izliječiti oboljenje (koje uzrokuje skok temperature) pa tako otkloniti uzrok febrilnosti. Ipak, dok se uzrok ne izliječi djetetu moramo obarati temperaturu koja je uvijek neprijatna, a naročito tokom vrelih letnjih dana.

Koja je gornja granica vrijednosti temperature – kada obarati povišenu temperaturu?

Temperatura do 38C (mjereno aksilarno – “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahtjeva terapiju – obaranje. Kod dece koja su inače zdrava, sve do 38.5 može da se toleriše i ne zahtjeva liječenje.

Kako se boriti sa visokom temperaturom kod djece?

Ipak, kad je vruće “i spolja i unutra” treba pomoći djetetu, ali bez panike treba preduzeti sljedeće jednostavne mjere:

Rashladite djete – to je obavezni prvi korak!

U prijatnom ambijentu (najbolje je da bude 24-26 stepeni u sobi ili apartmanu) razgolitite djete, ako je malo ostavite ga samo u pelenici, a veće u pamučnim gaćicama.

Nemojte pokrivati djete dok ima visoku temperaturu.  Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene tjelesne temperature dok čekamo da lijek (antipiretik) ispolji željeni efekat.

Tuširanje mlakom (nikako hladnom) vodom je, kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC, najbolje “oružje za brzo djejstvo”

Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi djete” koje sjedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo djete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lijekova koji imaju definisane dozne intervale.

Antipiretici su stub borbe sa visokom temperaturom!

Lijekove kod ogromne većine djece treba davati kada je tjelesna temperatura iznad 38,5oC. Na tržištu postoje nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod djece, a najčešće se koriste: ibuprofen i paracetamol .

Kako se daju lijekovi za obaranje temperature (antipiretici) kod djece ?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno.

Prirodnije je da se lijek da kašičicom – dakle oralni put davanja (sirupi ili dražeje) je najbolji način da se daje antipiretik. Ipak, ako djete povraća ili odbija lijek na usta, mogu se primjeniti čepići (supozitorije).

Kako se doziraju antipiretici?

Precizno doziranje određuje ljekar, ali pomenuti preparati su  bezbjedni i mame treba da znaju koliko djete može dobiti lijeka, a da se ne pretjera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta.

Uputstvo za upotrebu lijeka sadrži bezbjedno doziranje (uključujući intervale davanja lijeka), kao i sve druge važne informacije o lijeku, pa ga pažljivo pročitajte.  Iako se mogu dati veće doze od navedenih to nikada nemojte raditi bez konsultacije sa pedijatrom ili sa farmaceutom.

Kada počinje dejstvo lijeka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (ponekad i duže) za početak djejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Ne treba očekivati da temperatura posle prve doze lijeka “padne” na normalne vrednosti. Dobro je da ona bude ispod 38oC, to je sasvim bezbjedna zona. Supozitorije (čepići) imaju nešto brži efekat od sirupa.

Mogu li se kombinovati ibuprofen i paracetamol?

Kod veoma visokih temperatura koje se baš teško “obaraju” može se primjeniti kombinacija ova dva lijeka. Tu je uvijek najbolje sve precizirati sa pedijatrom, da ne dože do zabune ili do predoziranja! Ipak, važno je poštovati intervale doziranja za svaki lijek posebno! Ne smijete davati ibuprofen u manjim intervalima od šest sati, ali PRIJE isteka tih 6 sati se može dati paracetamol – naravno, ako je temperatura veoma visoka, a još nije vrIJeme za slIJedeću dozu ibuprofena.

Tako se, kada je to neophodno, na svaka tri sata može dati naizmjenično ibuprofen i paracetamol. Ovo ne treba raditi bez prijeke potrebe, dakle samo kad su temperature izuzetno visoke, a kao što smo već naglasili, detalje ove kombinovane terapije je najbolje detaljno razmotriti sa pedijatrom.

Mogu li se paracetamol i ibuprofen dati istovremeno?

Ovo se izuzetno rijetko primjenjuje, i to samo kod djece koja imaju ogroman rizik od nastanka “frasa” (febrilnih konvulzija) uz OBAVEZNU konsultaciju (odobrenje) sa pedijatrom!

To su ona djeca koja su već imala “fras”, a sada imaju temperaturu koja prelazi 40 stepeni i ne reaguju  na davanje jednog lijeka i rashlađivanje. Tada se pravi izuzetak i daje se čepić paracetamola i ibuprofen “na kašičicu”. Sve ovo se detaljno objasni roditeljima od strane pedijatra koji prati dijete, pa nije preporučljivo da ovo radite samoinicijativno!

Djete koje ima povišenu temperaturu MORA da unosi dovoljno tečnosti!

U toplima danima je, i bez povišene tjelesne temperature, potrebno povećati unos tečnosti!

A kad djete ima i visoku temperaturu – tada gubi dodatnu tečnost iz organizma, pa je potrebno stalno nuditi djete da pije. Najbolje je da to bude rashlađena voda ili blagi čaj, a “što češće to bolje” je najbolji koncept nadoknade tečnosti kod djeteta koje “gori”.

Kada djete sa povišenom temperaturom ne treba odmah voditi kod lekara?

Kada poslije davanja antipiretika aksilarna (merena pod miškom) temperatura “padne” ispod 38 stepeni, a djete se oraspoloži i povrati uobičajenu aktivnost.

Kada se djete uspavalo i probudilo se zbog temperature, a poslije obaranja temperature nastavi mirno da spava. Nemojte ga pretopljavati (samo lagani pamučni pokrivač je dovoljan) i pratite ga do jutra.

Ako pored povišene temperature nema drugih simptoma i znakova bolesti, a djete je aktivno, raspoloženo i dobrog apetita – ne treba žuriti, treba vidjeti kako će se dijete ponašati u narednim satima.

Kada se mora ŠTO PRIJE kod pedijatra?

Kada beba u prvim mjesecima života ima visoku temperaturu treba neizostavno posjetiti pedijatra u najbližoj bolnici ili ambulanti gdje se mogu, pored pregleda, obaviti i potrebne laboratorijske analize koje će utvrditi uzrok povišene temperature.

Ako je djete pospano, totalno bezvoljno, ne može “na noge”, povremno “ječi” ili se ponaša neobično.

Kada djete i pored pada temperature bolno plače, neće da spava, uznemireno je, neraspoloženo, odbija obroke…

Ako je djetetu nemoguće dati likek za temperaturu, ili ako nemamo lijekove pri sebi (što ne bi smjelo da se desi – sve može da se nema, ali lijekovi za obaranje temperature moraju biti u putnoj apoteci), a djete ima visoku temperaturu (preko 39.5) mora kod pedijatra.

Ako i pored ponavljanih tuširanja mlakom vodom i datog leka (u pravoj dozi) za obaranje temperature ona ne pada, nego i dalje raste pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma retko dešava, ali tada dete treba odvesti dete lekaru da se utvrdi uzrok i pomogne detetu.

Kada djete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras”. Tada treba što prije stići do ljekara, ali bez panike i bez vađenja jezika. Samo ga treba transportovati okrenuto na bok, sa lako podignutom glavom (da se ne desi da povrati i aspirira povraćeni sadržaj u pluća).

mojpedijatar.co.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com