Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Povećanje produktivnosti: Lekcija 3 – Moć pouzdanja

Povećanje produktivnosti: Lekcija 3 – Moć pouzdanja

U Kur’anu se nalazi jedan veoma mudar i zapanjujući ajet koji nam može pomoći da se oslobodimo okova prosječnosti, i obogatimo svoju produktivnost i život na način na koji nismo mogli ni zamisliti.

 

Allah, tebareke ve te’ala, u Kur’anu kaže:

 

A kada se odlučiš, u Allaha se pouzdaj; Allah, doista voli one koji se (u Njega) uzdaju! (159)

(Kur’an, Poglavlje 3, Sura Ali-Imran – Imranova Porodica)

Ako želimo da nam se ono što smo uložili u svoj život vrati na najbolji mogući način, trebamo se pouzdati u Allaha tebareke ve te’ala, i znati da svaka sudbonosna odluka koju donesemo sa ovakvim načinom razmišljanja može samo povećati ono što je dobro za nas.

Mnogi ljudi imaju svoje osobne životne snove i vizije, ali je samo nekolicina njih spremna raditi na njihovom ostvarivanju. Zašto? Uglavnom je to svjesni ili nesvjesni strah od poraza i utjecaj koji će taj strah imati na našu zonu udobnosti. U današnjem svijetu, kada želimo što bolje iskoristiti vrijeme, uglavnom razmišljamo o početku određenih studija, osnivanju ili učestvovanju u određenom društvenom ili socijalnom projektu ili preuzimanju odgovornosti za neku vrstu dobronamjernog posla. To može biti bilo šta što od nas zahtijeva određen broj sati našeg života koje uglavnom koristimo za druge stvari (porodicu, druženje, posao, itd.)

Nerijetko se pravdamo kako jednostavno nemamo dovoljno vremena da se uključimo u bilo kakve projekte, iz straha da ćemo se obavezati na nešto mimo naše rutine te da nećemo biti u stanju ispuniti ono na što smo se obavezali. Često se bojimo da ćemo izgubiti udobnost života kojeg potajno volimo, a na kojeg se ipak žalimo.

Ako želimo povećati našu produktivnost onda se trebamo sjetiti slijedećeg hadisa:

Od Ebu’l-Abbasa Abdullaha Ibni Abbasa, radijallahu anhuma, se prenosi da je kazao: “Jednog dana sam bio iza Allahova Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, pa mi reče: ‘O mladiću, podučiću te nekim riječima: Imaj na umu Allaha, Allah će te čuvati. Imaj na umu Allaha, Allah će biti ispred tebe. Kada moliš, moli Allaha. Ako tražiš pomoć, traži od Allaha. Znaj da se čitav narod sakupio da ti koristi u nečemu, ne bi ti koristili osim sa onim što ti je Allah propisao. A da se sakupe da ti u nečemu nanesu štetu, ne bi naštetli osim u onom što ti je Allah već propisao. Podigla su se pera i osušile stranice.’”

(Et-Tirmizi)

Stoga, ako se pouzdamo u Allaha, tebareke ve te’ala, istovremeno ćemo dobiti dvije stvari u životu:

1. Motivacija

Nakon razvijanja svijesti o postojanju Boga, motivacija je prva stvar koja neminovno postaje sastavni dio ljudske psihe. Spoznaja o tome da se uzdamo u Allaha tebareke ve te’ala omogućit će nam da se u većoj mjeri sjećamo našeg Gospodara. Često razmišljamo o tome šta ćemo raditi na putu do posla, kod kuće ili tokom vikenda žudeći da se pri tome u potpunosti pouzdamo u Allaha tebareke ve te’ala. To nas potiče da zadovoljstvo našeg Gospodara postane glavni fokus i motivirajuća snaga u našem životu.

Ova snaga nas inspiriše da ulaganjem našeg novca ili vremena obogatimo edukacijski sadržaj našeg MP3 player-a ili automobila. Na ovaj način možemo iskoristiti slobodno vrijeme prilikom odlaska na posao ili našeg povratka kući. Ako je naša svijest o Allahu veća, svaki put kada sjednemo u fotelju bit ćemo skloniji da čitamo Allahovu knjigu a manje skloni da čitamo šejtanovu (tj. televizijski vodič).

2. Duševni mir

Uzdanjem u Allaha tebareke ve te’ala mi postajemo istinski svjesni svojih sposobnosti i imamo više povjerenja u ono što radimo znajući da će se ono što je Allah propisao desiti bez obzira na sve. Stoga, dok ispunjavamo svoju kvotu udisaja i izdisaja, činimo to znajući da se naše djelovanje proteže samo na sadašnjost, tako da ga možemo prigrliti bez straha od budućnosti, jer znamo da je to Allahova volja.

Imajući to na umu, jasno je da u psihi muslimana mora postojati potpuno i opsežno razumijevanje tevekkula. Musliman mora čvrsto vjerovati u Allaha, tebareke ve te’ala, i Njegovo obećanje da će pomagati vjernicima i kroz dobra i kroz loša vremena. Mi se trebamo potruditi da imamo iskren tevekkul u Allaha, tebareke ve te’ala, i da se oslobodimo samonametnutog mentalnog zatvora kojeg smo sebi kreirali.

Produktivnost ovog ummeta će biti ostvarena kroz buđenje “produktivnog muslimana” u nama. Molimo Allaha, tebareke ve te’ala, da nam podari mogućnost da upotpunimo naš tevekkul, povećamo našu bogobojaznost i postanemo što produktivniji. Amin.

Nastavit će se…

produktivanmusliman.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top