Zdravlje

Šljive: Zbog čega bismo ih trebali jesti svaki dan?

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja.

Slatki ukus je samo jedan od razloga da šljive uključite u svakodnevnu prehranu. Drugi je zdravlje

Na svijetu postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 g. Šljiva potječe iz Azije, gdje je bila poznata još u starom vijeku. Njeni sočni plodovi krasili su viseće vrtove Vavilona. danas se gaji u cijeloj Evropi (izuzev krajnjeg sjevera), sjevernoj i južnoj Africi, sjeverozapadnoj Indiji, istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Ljekoviti dio biljke je plod koji može da se koristi u svježem stanju, osušen ili u vidu slatke prerađevine.

Sastav

Suha šljiva u odnosu na drugo suvo voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć. U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrovan sorbitol i vlakna, koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže šljive. Ali i svježe i suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina, a u tragovima se može naći magnezijum i gvožđe. U bilo kom obliku ova voćka je izuzetno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, kao i neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance pripadaju porodici fenola, čija je antioksidansna uloga potvrđena u različitim naučnim istraživanjima.
U sto grama šljiva ima čak 87 grama vode i jedanaest grama ugljenih hidrata. Od vitamina ima najviše C i E, betakarotena i folne kiseline. Kada je reč o mineralima, bogata je sa kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom.

Ljekovitost

Šljiva je prirodni je adstrigent, amarum, analgetik, antipiretik, detoksikant, dijetik, diuretik, laksativ, stimulator i regenerator. Dokazano je da šljive imaju antikancerogena svojstva, a bogate su i vitaminom C. Samo jedna šljiva srednje veličine sadrži 113 mg kalijuma, koji je vrlo važan za regulisanje visokog krvnog pritiska i sa tim umanjujete rizik od srčanog udara.

Da biste poboljšali varenje i izborili se sa zatvorom jedite suve šljive ili ih stavite u svježe prokuhanu vodu, ohladite i držite u teglici u frižideru.
Još jedna zanimljivost vezana za šljive – one jačaju kosti – posebno kičmu i podlaktice. S obzirom da su dobre i za vid, možemo zaključiti da su odličan izbor za one koji dugo vremena provode pogrbljeni pred računarom. Zato, sljedeći put kada odlučite nešto da grickate dok kuckate za računarom, izaberite šljive – suhe ili sveže. A odlično je i to što je dokazano da pozitivno deluju i na poboljšanje memorije.

Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu u slučaju oboljenja bubrega, bolesti jetre i pojave reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, podmlađuju i regenerišu organizam i sprječavaju pojavu bora. Također, odlična su pilula za mršavljenje jer povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko crijeva.

Šljiva je najstariji narodni lijek za regulaciju stolice, to jest pražnjenje crijeva. Kao prirodni laksativ, njezino ljekovito svojstvo i djelovanje je od velikog značenja s obzirom na to da kod drugih laksativa postoji opasnost od ovisnosti uzimanja, a kod uzimanja šljiva te opasnosti nema te se s punim pravom kaže da je šljiva prirodni regulator cirkulacije crijeva i apetita.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button