Islamske teme

Pouka iz priče o Musau i Hidru: Šta vi uradite kada skrenete s pravog puta?

Priča o poslaniku Musa’u i Hidru me podsjeća na jednu duboku lekciju, jednu od mnogih.

Dok je Musa, a.s., spavao, njegov saputnik je vidio kako se riba nečujno izvlači iz torbe i bježi u vodu, međutim zaboravio je da to kaže poslaniku Musa’u. Rekao mu je to mnogo kasnije, već kad su poodmakli s putem.

Kada je Musa, a.s., shvatio da otišao dalje od naređenog mu područja, vratili su se slijedeći svoje tragove do mjesta gdje je riba ušla u vodu. On nije grdio svog saputnika, niti se žalio što je skrenuo s puta, ili što je izgubio vrijeme i trud. Ono što se dogodilo, dogodilo se, to je bila Allahova volja.

Ponašanje poslanika Musa’a, a.s., je ponašanje osobe zadovoljne Allahovom odredbom. Onda kada je shvatio da je skrenuo s pravog puta, on je preduzeo neophodnu radnju da se vrati na pravi put. To je lekcija svima nama.

U ovom životu, mnogi od nas odaberu pogrešan put, ali se plaše, ili ih je suviše stid, da isprave svoje greške! Jednom kada osoba shvati da je počinila grešku, trebalo bi da odmah krene u pravom smjeru. Ovo nikada ne bi trebalo smatrati porazom, jer je to pobjeda.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Zekija Usmani

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci