Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Poučna priča: Požuri i klanjaj magarče!

Poučna priča: Požuri i klanjaj magarče!

Abdulah je bio energičan mladić, ali mu je nedostajalo određene vještine. Jednog dana, izašao je iz svoje kuću kako bi klanjao ikindiju u obližnjoj džamiji. Užurbano je hodao kako bi stigao do džamije prije nego se završi ezan. Na svom putu, prošao je pored stabla na čijem je vrhu bio čovjek koji je brao jabuke. Abdullah se iznenadio i pomisli: „Ko li je taj čovjek koji ne mari za namaz? Kako može biti takav neznalica?”

Povikao je u bijesu: “Siđi dole i hajde klanjaj svoj namaz!”

Čovjek je hladno odgovorio, “U redu, u redu čovječe.”

Abdulah je ponovo povikao, “Požuri da klanjaš svoj namaz, magarče jedan!”

Čovjek se rasrdio, “Nazvao si me magarcom?!” Onda je uzeo granu stabla i bacio je na Abdulaha! Abdulah je na vrijeme sakrio lice sa maramom, tako da ga čovjek ne bi mogao prepoznati i otišao u džamiju. Čovjek se spustio sa stabla u ljutnji, otišao do svoje kuće, klanjao ikindiju i odmarao se neko vrijeme. Zatim se vratio na drvo da završi svoj posao. Onda je došlo vrijeme akšam namaza, a Abdulah je opet krenuo u džamiju. Na putu je prolazio pored istog drveta i primijetio istog čovjeka kako radi.
Odlučio je da promjeni svoj pristup i rekao je, “Selam prijatelju! Kako si?”
Čovjek je odgovorio, “Sve je u najboljem redu, hvala Allahu!”
“Daj mi neke dobre vijesti. Kako su rodile jabuke ove godine? “

Čovjek je rekao “Nikad bolje, hvala Milostivom.”

Abdullah je onda rekao: “Neka ti Allah Dž.š. podari još više uspjeha i nagrada i neka učini da tvoj život bude lahak i neka te ne liši nagrade za tvoj trud i rad!” Čovjek je bio presretan kada je čuo ove riječi.
Abdullah je tada rekao, “Čini mi se da si bio toliko zaokupljen poslom da možda nisi primjetio ezan za akšam. Možda bi trebalo da siđeš sa drveta, da se malo odmoriš i da se pripremiš za namaz. Onda možeš ponovo nastaviti sa svojim radom.”

Čovjek je rekao, “Ako Bog da… ako Bog da …” i počeo da se polahko spušta.

Tada se okrenuo prema Abdullahu i rekao: “Želim da ti se zahvalim na tako lijepom ponašanju i vidi se da si fino odgojen. A što se tiče onog koji je prolazio pored mene za vrijeme ikindije, volio bih da ga mogu pronaći i da mu pokažem ko je pravi magarac!”

Pouka priče: Pažljivo birajte svoje riječi

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top