Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Poučna priča: Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'an i njemu druge poučava

Poučna priča: Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'an i njemu druge poučava

Poučna priča iz života imama Džezeriha (751–833)

Dok je imam Džezeri obavljao hadždž u časnoj Mekki, čuo je od nekih hadžija da učenici Kur'ana u gradu Bursi nemaju nikakvih posebnih želja ni ambicija osim da uče pred Muhammed b. Džezerijem, zbog onoga što su znali o njegovom znanju i preciznosti u Kur'anu.
Ali, ovi učenici bili su siromašni i oskudica ih je sprečavala da se raspituju o njemu, njegovom mjestu i da otputuju do njega. Kada je Muhammed b. Džezeri čuo to, a dok se još uvijek nalazio u Mekki, kazao je: „Ja ću otputovati njima.“ Znači, otputovat će u Tursku (tada Bizant), u grad Bursu kako bi podučavao ove siromašne učenike. Otputovao je iz Mekke ka Džeddi, iz Džedde je preko mora stigao u Egipat, iz Egipta je kopnenim putem krenuo do Aleksandrije, a otuda ponovo morem do Antakije, na obali Turske. Iskrcao se u Antakiji i odsjeo kako bi malo odmorio, a zatim nastavio put prema Bursi, kako bi poučavao ove učenike samo radi Allaha.

U međuvremenu, jedan od onih učenika je imao toliku želju da se sretne sa imamom Džezerijem, te iako je bio siromašan, bez ičega krenuo je na put. Pitao je gdje je imam Džezeri, pa mu rekoše da je u Hidžazu, u Mekki, te se i on zaputi tamo. Putovao je iz Burse u Antakiju, odakle bi nastavio putovanje. Kada je stigao u Antakiju nije imao novca da bi negdje odsjeo, pa je otišao u džamiju, klanjao sa ljudima akšam, a potom i jaciju. Jedan od klanjača, stanovnik Antakije, primijetio je da je on stranac. Prišao mu je i upitao: „Ti si stranac?“ Reče: „Da.“ Na to ga ovaj mještanin pozva kod sebe na konak. Ugostio ga je u svojoj kući, spremio mjesto za spavanje i poslužio večeru. Dok je gost večerao, domaćin je htio da se osjeća ugodno pa je započeo razgovor sa njim. Reče: „Danas je u naš grad došao jedan veliki učenjak Kur'ana u islamskom svijetu, zove se Muhammed b. Džezeri.“ Kada je onaj učenik čuo ime, ostavio je hranu, ustao i povikao: „Muhammed b. Džezeri je u Antakiji?“ Domaćin mu odgovori: „Da.“ Na to on reče: „Tako mi Allaha, neću spavati dok ga ne vidim.“ Domaćin reče: “Strpi se do jutra.“ A on odgovori: „Neću spavati dok ga ne vidim.“

Mnogo se obradovao, jer je to i bila njegova želja, ali nije nikada očekivao da će ga sresti u Antakiji. Krenuo je sa domaćinom kako bi potražili kuću u kojoj je odsjeo Ibn Džezeri, pa kada su dobili dozvolu za ulazak, ovaj je učenik pohrlio prema Muhammed b. Džezeriju, poljubio njegovu ruku i zaplakao. Kazao mu je svoju priču. Imam Džezeri ostao je veoma dirnut tom pričom. Ostao je u Antakiji, dok ovaj učenik nije pred njim proučio cijeli Kur'an i dobio idžazu, a zatim je krenuo u Bursu, koja je tada bila prijestolnica osmanskog sultana Jezid-hana. Počeo je poučavati učenike, koji su mu se veoma obradovali.

Vijest o njemu stigla je do sultana Jezid-hana, pa je zatražio da mu ga dovedu, kako bi mu izrazio dobrodošlicu i gostoprimstvo. Kada je stigao, sultan ga je plemenito ugostio i upitao o razlogu njegovog dolaska. Kazao je da je došao da poučava siromašne učenike. Sultan je bio veoma dirnut njegovim postupkom, njegovim dolaskom samo radi poučavanja, bez ikakve naknade, bez ičega zauzvrat, pa reče: „Ti si najprije učitelj moje djece, a zatim koga god hoćeš od muslimana.“ Naredio je da mu se osigura kuća, jahalica i odredio mu mjesečnu platu.
Tako je imam Džezeri ostao u Bursi da podučava djecu Kur'anu i u tom je gradu napisao svoje djelo „Al-našr fil qiraat al-ašr“, koje je sve do današnjeg dana nezaobilazni izvor kod izučavanja Kur'ana, među karijama ovo djelo ima istu vrijednost kao što Sahih imama Buharije ima kod muhaddisa.

I tako…onaj koji ostavi nešto radi Allaha, i nastoji širiti znanje o Kur'anu, Allah Uzvišeni nikada ga neće ostaviti, neće izgubiti… onaj koji ostavi nešto radi Allaha, Allah će mu zamijeniti boljim od toga…

Piše: Dr. Ejmen Suvejd
Prijevod: Azra Kapetanović

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top