Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Izložba Gazi Husrev-begove biblioteke “Blago koje traje”

Izložba Gazi Husrev-begove biblioteke “Blago koje traje”

Posjetioci Galerije Općine Novi Grad narednih će dana imati priliku pogledati izložbu rukopisnog blaga iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke koja nosi naziv “Blago koje traje”, a bit će otvorena do 22. novembra.

U povodu obilježavanja 480 godina postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke, izložba slikom i rječju predstavlja duhovno i kulturno bogatstvo koje ova institucija kontinuirano stoljećima čuva. Dio izložbe odnosi se na historijat Biblioteke i njenog osnivača Gazi Husrev-bega, dok drugi dio izložbe predstavlja rukopise koji su nastajali u različitim krajevima u periodu između 12. i 20. stoljeća. Čine je raritetni i unikatni rukopisi iz svih nauka koje su se izučavale u vrijeme njihovog nastanka, kao što su djela iz medicine, matematike, astronomije, astrologije, filozofije, logike, književnosti, historije, geografije…, kao i djela enciklopedijskog karaktera.

U sklopu izložbe su i rukopisi bosanskih autora, koji su, također, pisali naučna djela iz svih naprijed spomenutih oblasti na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, kao i djela koja su prepisivali bosanski prepisivači u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima i selima, ali i u drugim dijelovima Osmanskog carstva. Također, tu su i rukopisi koji se po ukrasima, ornamentici i umjetničkom dojmu, mogu ubrojati u remek-djela i biserje orijentalne kaligrafije. Tu prije svega spadaju džuzevi Mehmed-paše Sokolovića, Mushaf Fadil-paše Šerifovića, Hafizov Divan pjesama s minijaturama i na desetine primjeraka luksuzno ukrašenih mushafa, zbirki dova i divana poezije na turskom i perzijskom jeziku.

U rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu nalazi se 10.793 kodeksa rukopisa, u kojima je sadržano dvadeset hiljada djela na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku. Izložba pod nazivom „Blago koje traje“ ima za cilj da široj javnosti predstavi i približi jedan manji, ali veoma značajan dio bogatog rukopisnog kulturnog naslijeđa koje se u Biblioteci stoljećima brižno čuva kao svjedočanstvo jednog vremena i koje je na Generalnoj Skupštini UNESCO-a održanoj 30. oktobra 2017. godine u Parizu, upisano u Registar „Pamćenje svijeta” posvećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini.

Izložba se može pogledati radnim danima od 10 do 16.30 sati.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top