Zanimljivosti

Bošnjaci grade džamije i bunare u Africi: Vakufi za Aminu Planić i Merjem Salkić

Početna ideja da se izdvaja 25 konvertibilnih maraka mjesečno za pomoć ugroženim prerasla je u humanitarni rad velikih razmjera.

Iz jedne obične ideje koja je rođena u Zenici 2010. godine proizašlo je toliko mnogo „dobrih djela“ da kada čovjek čuje šta se sve „izgradilo“ humanitarnim radom jednostavno ostaje bez daha. Nakon jednog predavanja na kojem se govorilo o dobrobitima humanitarnog djelovanja, Aldin Kajmaković i njegova trojica prijatelja Anel Okić, Sanin Pipić i Dino Kulušić odlučili su pokrenuti stvari s „mrtve tačke“.

Dogovorili su se da svakog mjeseca izdvajaju po 25 konvertibilnih maraka i sa stotinu konvertibilnih maraka pomognu jednoj socijalno ugroženoj porodici. To je bio početak rada koji će izrasti u svojevrsni društveni fenomen, jer osam godina kasnije Kajmaković i njegovi prijatelji mogu s ponosom reći da su pomogli gradnju 25 džamija i 1.555 bunara u Africi.

Ipak, njihova namjera i glavni cilj djelovanja bila je želja da se pomognu ljudi u Bosni i Hercegovini i da se vlastitim primjerom pokaže kako svi društveni procesi nisu crni i uzaludni. Sljedećim projektom htjeli su pomoći održavanje džamija jer mjesto za molitvu mora biti čisto, uredno i uvijek otvoreno za vjernike. S takvom namjerom krenuli su u realizaciju projekta plaćanja komunalnih računa, kaže Kajmaković.

više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci

Back to top button