Islamske teme

Postepenost u ibadetima

Ovaj princip je ključ kako da naši dobrovoljni ibadeti budu dugotrajnog karaktera. Svako onaj ko se vraća vjeri ili onaj koji je već duže vrijeme musliman, ali nakon nekoliko godina želi da praktikuje određeni ibadet, neka se drži postepenosti, pa makar osjećao da može i više da obavlja ibadete.

Ako želiš da klanjaš duha-namaz ili noćni namaz, počni sa dva rekata i tek nakon nekoliko sedmica povećaj na četiri, pa poslije, ako želiš, na šest, pa na osam. Oni koji odmah na početku počnu praktikovati sve, i ono što je farz, i ono što je sunnet i ono što je pohvalno, veoma brzo se zasite i često se desi da u potpunosti prestanu s obavljanjem vjerskih dužnosti. U čemu su pogriješili? U tome što svoje srce nisu pripremili za izvršavanje islamskih dužnosti. Tijelo može da podnese i pola noći da obavlja namaz, međutim, srce još nije spremno za takvo nešto.

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Vjera je lahka, a onoga ko bude pretjerivao u vjeri, ona će savladati, s toga se držite umjerenosti.“

Pretjerivanje može biti i u onome što nije propisano da se obavlja više puta. Ibn Kajjim navodi primjer čovjeka kojeg šejtan potiče na prekomjeran trud, govoreći mu: „Ovo tebi nije dovoljno, možeš ti i više od toga. Ti možeš raditi više od ostalih. Ako oni spavaju, ti nemoj, ako oni mrse, ti nemoj, ako se oni umore, ti nemoj, ako neko opere ruke i lice tri puta, ti ih operi sedam puta, ako se neko abdesti za namaz, ti se okupaj.“ I ovo često bude zamka zbog koje ljudi počinju da popuštaju u vjeri, a neki je i potpuno ostave.

Izvor: Dan u životu muslimana

Autor: Vedad Mustedanagić

Za Akos.ba pripremila: Arnela M.

Povezani članci

Back to top button