Ekonomija

Poslovni susreti privrednika dviju država: Povećati izvoz iz BiH u Tursku

Pitanjima pospješivanja izvoza iz Bosne i Hercegovine i ohrabrivanju turskih investitora da ulažu u BiH pristupamo na veoma sveobuhvatan način, izjavio je danas su Sarajevu ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji. 

Prije početka poslovnih susreta privrednika dviju zemalja Zeybekci je kazao da je cilj posjete da se zajednički razmotri šta turski investitori mogu učiniti da se poveća proizvodnja i zapošljavanje u BiH i omogući izvoz u Tursku i treće zemlje. 

“Ovdje smo da razgovaramo šta konkretno vlade dviju zemalja mogu uraditi da se ovi ciljevi realizuju”, istakao je Zeybekci, dodajući da su neki korisni razgovori već započeti. On je naglasio da su investicije turskih privrednika u BiH veće nego u drugim zemljama regiona, ali da trebaju biti i veće. 

S tim u vezi, dodao je da se radi na dogradnji Sorazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. 

Predsjednik Vijeća izvoznika Turske Mehmet Büyükeksi je naveo da je cilj njihove posjete dvojak, odnosno da su ciljevi unapređenje trgovinske razmjene dviju zemalja te da se pokuša povećati prodaja bh. proizvoda na turskom tržištu i povećanje turskih investicija u BiH. 

Po njegovim riječima, u fokusu su sektori građevinarstva, energije i poljoprivredno-prehrambeni. 

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić je istakao da BiH mora biti, ne samo Turskoj već i svim drugim zemljama u centru pažnje kada je u pitanju povećanje trgovinske razmjene i ulaganja. 

“Očekujemo da će Turska, kao partner BiH, donijeti političku i ekonomsku odluku da usmjeri svoje snage ka BiH”, naglasio je Hadžić. 

Dodao je da je stvaranje adakvatnog poslovnog ambijenta primarni zadatak bh. vlasti, te da generalno naš prioritet mora biti ekonomija i zapošljavanje. 

“Bosna i Hercegovina ima i projekte u kojima svi koji budu njihovi učesnici mogu prepoznati i ostvariti ekonomski interes. Istina, složenost naše administrativne organizacije, kao i heterogenost našeg društva, čine proces nužnih reformi sporijim nego što je to slučaj u drugim zemljama, ali mogu predstavljati i svojevrsnu prednost za one koji je znaju iskoristiti”, istakao je Hadžić. 

On je rekao i da obim i struktura bh. bilateralne razmjene roba danas pokazuju znakove stabilnog rasta i imaju veću uravnoteženost. 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore  BiH Ahmet Egrlić kazao je da BiH bilježi stalni rast izvoza u Tursku i  da je pokrivenost uvoza izvozom oko 40 posto. Bosanskohercegovački izvoz u Tursku iznosio je u prošloj godini oko 90 miliona eura. 

Po njegovim riječima, današnji bilateralni susreti kojima prisustvuje 40 privrednika iz Turske i više od 40 iz BiH prilika su za razgovore o mogućim investicijama. 

“Turska zauzima deveto mjesto na listi investitora u BiH. Te investicije su uglavnom u proizvodnju i zato su veoma značajne za našu zemlju”, naglasio je Egrlić. 

 

Saradnju BiH i Turske razvijati kroz povećanje investicija
 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Zeybekcija i delegacije turskih privrednika Bosni i Hercegovini i susreta bosanskohercegovačkih i turskih privrednika koji će u okviru programa posjete biti održani u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Lagumdžija je posebno istaknuo prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Turske i ukazao na značaj daljnjeg jačanja ekonomske saradnje dviju zemalja.

Ocijenio je da ekonomsku saradnju, između ostalog, treba nastaviti razvijati kroz povećanje obima trgovinske razmjene, uz smanjenja debalansa (deficita BiH) i rast obima turskih investicija u BiH.

Ministar Zeybekci je najavio da će Vlada Republike Turske ohrabriti turske investitore da nastave sa ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu istaknuo je da se razmatra mogućnost da Vlada Republike Turske investitorima koji ulažu u BiH osigura poreske olakšice koje imaju kada ulažu u nerazvijene dijelove Turske, kao i da se za njihove investicije u BiH osiguraju povoljne kreditne linije.

Lagumdžija je pozdravio činjenicu da dvije zemlje imaju veliki broj potpisanih bilateralnih sporazuma, koji predstavljaju okvir za daljnji razvoj odnosa, poput Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji predstavlja dobru osnovu za unaprjeđenje saradnje i privlačenju turskih investitora u ovom sektoru.

Naglasio je potrebu održavanja sastanaka Mješovite ekonomske komisije i Zajedničkog komiteta i pozdravio aktivnosti Poslovnog vijeća BiH – Turska za unaprjeđenje trgovinskih i ekonomskih odnosa između poslovnih zajednica dviju zemalja.

Lagumdžija je ukazao na pogodnosti investiranja u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku, turizam, obrazovanje, zdravstvo i druge sektore u BiH, te uputio poziv turskim kompanijama da ulažu u izgradnju dionica koridora 5-C, kojim bi slijedile primjer drugih turskih firmi prisutnih na ovom planu u BiH.

Također, pozvao je turske zvaničnike i privrednike da učestvuju na predstojećem Sarajevo Business Forumu koji će na jednom mjestu okupiti veliki broj domaćih i stranih investitora, predstavnika poslovne zajednice i diplomatskog kora.

Ovom prilikom, Lagumdžija je ponovio zainteresiranost BiH za podsticanje saradnje u energetskim projektima u BiH, Turskoj ili trećim zemljama, te posebno zainteresiranost za zajednički poslovni nastup bh. i turskih firmi na tržištima trećih zemalja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

ekapija.ba

Povezani članci

Back to top button