Ekonomija

Poljoprivrednicima sa područja Novog Grada dodijeljene sadnice jabuke, kruške, trešnje i šljive

Predstavnici Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, pred proljetnu sadnju dodijelili su sadnice voća poljoprivrednicima sa područja općine Novi Grad. Riječ je o četiri vrste voća jabuke,  šljive, trešnje i kruške.

„Opredjeljenje Općine Novi Grad Sarajevo je da značajan dio svog budžeta ulaže u privredu i poljoprivredu. Ove sedmice dodjeljujemo visokostablašice, a već naredne sedmice košnice, a potom i sadnice maline, a podržavamo i kreiramo i druge projekte iz oblasti poljoprivrede“, istakao je Džemaludin Kahrović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Prilikom današnje dodjele sadnica zahvalnost Općini iskazao je Vahid Bašić, koji je kazao da će sadnice koje je dobio zasaditi u mjestu Kamenica, gdje posjeduje nekoliko dunuma zemlje.

„Dobio sam 250 sadnica, od toga najviše sadnice jabuke, ali i kruške, šljiva i trešnje. Istinski se zahvaljujem Općini Novi Grad,  jer za mene ovo puno znači, imam jako puno zemlje koja je neiskorištena, a sada ću je iskoristiti na jako kvalitetan način“, rekao je Vahid.

Sabir Gec, ratni vojni invalid koji posjeduje 18 dunuma zemlje u Bioči, kazao je da se bavi i pčelarstvom i da je ovo za njega velika podrška. Dodao je da u budućnosti ima namjeru da sadi voće.

„Ovo mi mnogo znači, jer ne radim, a imam puno neiskorištenog zemljišta. Dobio sam 150 sadnica voća i nadam se da će mi za nekoliko godina ovo biti jedan od izvora prihoda“, kazao je Gec.

Inače, svi korisnici ovog podsticaja su dobili od 50 do 250 komada raznih sadnica u zavisnosti od zemljišnih površina koje posjeduju i na kojima ih je moguće zasaditi.

Dodjeli sadnica prisustvovao je i profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Adnan Maličević, koji je ovom prilikom održao kratko predavanje i dao uputstvo poljoprivrednicima kako će na ispravan način zasaditi voćke.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button