Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – dvadesetosmi dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Brzo&Fino lisnati trokutići s kajmakom

Priprema 45 min

Kuhanje 30 min

Serviranja 16 trokutića

Sastojci:

600g brašna

šolja mlake vode

šolja Dukat trajnog mlijeka 

1 jaje

2 kašike šećera

50-100g Dukat maslaca ( za premazati) 

100g President kajmaka 

100g Brzo&Fino Milerama 

Priprema:

Pomiješati vodu s Dukat trajnim mlijekom, dodati brašno, so i jaje i mijesiti sve dok ne se ne dobije fino, elastično tijesto. Obmotati prozirnom folijom i ostaviti u frižideru makar pola sata da stoji.

Tijesto podijeliti na 4 dijela i svaki dio rasukati u nevelik krug. Svaki dio umočiti u rastopljeni Dukat maslac. Ovako pripremljeno tijesto staviti u rastopljen Dukat maslac, a potom poredati jedno na drugo, vodeći računa da posljednje rasukano tijesto ne bude premazano rastopljenim maslacem. Ovako pripremljeno tijesto staviti na 15 minuta u frižider, a zatim ga rasukati u jednu veliku koru.

Cijelu rasukanu koru ponovo premazati rastopljenim maslacem i saviti je u rolat. Rolat staviti u frižider na 15 minuta. Stvrdnuti rolat isjeći na komade, debljine oko 5 mm. Svaki komad malo rasukati i prevrnuti naopako.

U sredinu staviti kašičicu President kajmaka. Svaki komad napuniti kajmakom i zatvoriti u formi trokuta. Prstima pritisnuti krajeve da se ne bi odlijepili prilikom pečenja. Sve trokutove naopako prevrnuti i staviti na papir.

Trokutove peći u zagrijanoj rerni, na 220 stepeni, oko 30 min.

Sogan dolma

Priprema 45 min

Kuhanje 2 h

Serviranja 6 do 8 porcija

Sastojci: 

Sogan dolma:

600g luka

kašičica mljevene paprike

malo sirćeta

200g B&F kiselog vrhnja 

Za nadjev:

100g crvenog luka

400g mljevene junetine (ili mesa po izboru)

80g riže

2 kašike paradajz pirea

2 kašike Dukat maslaca ili ulja

malo soli

malo bibera

1 jaje

Priprema:

Očistite crveni luk od ljuski i zarežite svaku glavicu pri vrhu, tako da odrežete kapicu. Luk ostavite nekoliko minuta u vrućoj vodi i pažljivo izvadite kolutove iz sredine (dolme). Luk možete pripremiti i tako što ga kratko skuhate u vodi, pazeći da se ne prekuha. U vodu se može dodati malo sirćeta.

U luk kojem ste izvadili sredinu stavljajte nadjev.

Nadjev pripremate na sljedeći način, sitno isjeckajte izvađene dijelove luka, a po potrebi dodajte još jednu glavicu luka i sitno isjeckajte, te pomiješajte sa mljevenim mesom. Zatim dodajte rižu, paradajz-pire, jaje, so, biber i ulje. Sve dobro izmiješajte.

Punjene dolme luka slažite u šerpu, zalijte toplom vodom tako da budu pokrivene, dodajte malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnite tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe), te stavite da se kuha, na laganoj vatri, oko 2 sata.

U kuhanu dolmu, pred kraj možete dodati malo slatke mljevene paprike. Uz dolmu se može servirati Dukat jogurt  ili Brzo&Fino kiselo vrhnje.

Limun kocke

Priprema 15 min

Kuhanje 35 – 40 min

Serviranja 24 kocke

Sastojci:

375g brašna

80g šećera

1 prašak za pecivo

1/2 kašičice soli

2 kašičice rendane korice limuna

250 ml Brzo&Fino vrhnja za šlag 

4 velika jajeta

375g šećera

2 kašike brašna

2 kašičice rendane korice limuna

60ml svježeg limunovog soka

250ml Brzo&Fino vrhnja za šlag 

30g šećera u prahu (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite tepsiju veličine 33x23cm i obložite je aluminijskom folijom.

Kora:

Za pripremu tijesta, u zdjeli sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo, so i koricu limuna. Koristeći viljušku, umiješajte i vrhnje. Mijesite rukom dok ne dobijete čupavu masu. Tijesto sada prebacite u tepsiju i sa pobrašnjenim rukama ga pritisnite ravnomjerno prema dnu tepsije. Pecite oko 15 minuta ili dok rubovi ne poprime zlatno žutu boju.

Fil:

U drugoj zdjeli umutite jaja, šećer, brašno, koricu limuna i sok od limuna, dok ne dobijete kremasto-vazdušastu masu. Nakon toga dodajte vrhnje i nastavite mutiti kremu. Gotovu kremu prelijte preko vruće kore. Pecite oko 25 minuta. Ostavite da se hladi u frižideru najmanje dva sata. Kada je kolač ohlađen izrežite ga na kocke. Pospite šećerom u prahu.

 Savjet:

Kada rendate koricu od limuna, koristite najsitniji dio rende. Vodite računa da narendate samo žuti dio jer je bijeli dio gorkog okusa. Za ovaj recept trebat će vam 4 velika limuna za koricu, a samo 1 ili 2 za sok.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button