Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Podrška Rijasetu na otvaranju diskusije o učenju Kur'ana za novac

Podrška Rijasetu na otvaranju diskusije o učenju Kur'ana za novac

Iskrene čestitke mr. Nusretu Abdibegoviću i radiju Bir!

U ovom kratkom osvrtu na nedavno gostovanje mr. Nusreta Abdibegovića, kao musliman i kao neko ko se bavi pozivom islamskog da'veta, biću iskren i otvoren.

Detaljno sam preslušao emisiju na radiju BIR i bio nemalo pozitivno iznenađen na samu koncepciju emisije i samo izlaganje uvaženog mr. Abdibegovića, inače direktora Uprave za vjerska pitanja Rijaseta.

Iskreno i od srca čestitam mr. Abdibegoviću i ekipi radija BIR na tako korisnoj i otvorenoj emisiji u kojoj je bilo riječ o našoj pogrešnoj orjentaciji spram časnog Kur'ana, kao i o našem čudnovatom odnosu spram pojedinih obreda za naše umrle.

Ova emisija je jasan pokazatelj da mi u Islamskoj zajednici i našem Rijasetu imamo zaista hvale vrijednih alima i intelektualaca koje trebamo cijeniti, uvažavati i od kojih trebamo učiti.

Kao autor i priređivač knjige ”Husein Đozo – razmišljanja i fetve” nekoliko godina sam studiozno radio na liku i djelu ovog našeg alima. Divio sam se njegovoj hrabrosti i odlučnosti da još u to doba bude dosljedan u širenju jasnih islamskih vrijednosti i postulata, ne odstupajući od istine pa makar ona i ”gorka bila”.

Ovdje mislim na odvažnost prof. Đoze da blagovremeno, ali mudro i postepeno, ukazuje na naše anomalije o kojima je također bilo riječi i u pomenutoj emisiji na radiju Bir.

Mr. Abdibegović je izrazio želju i nakanu naše uleme da se u ovoj 2016. godini konkretno krene u iznalaženje alternative za naše postojeće anomalije indoktrinirane u našu vjersku praksu koju su ljudi prihvatili i gajili misleći da su to striktni vjerski propisi, a ne običaji i navike koje su vremenom uvedene u našu praksu.

Na tom putu svi trebamo biti odlučni i složni da pomognemo Islamskoj zajednici da u svakom pogledu i segmentu bude što funkcionalnija, bolja i kooperativnija u svom da'vetskom i organizacijskom radu i djelovanju.

Mi doista u našim medresama, islamskim fakultetima, samom Rijasetu i u našim džamijama i školama, imamo jaku i odgovornu ulemu, koja se može nositi sa izazovima vremena i koja može očuvati naše jedinstvo zasnovano na iskrenom bratstvu, ali i našoj iskrenoj želji da u svojim postupcima budemo što veći i iskreniji vjernici, koji neće gledati svoj vlastiti interes, niti će se plašiti za svoju nafaku.

Ukoliko potpomognemo propise Kur'ana i časni sunnet Muhammeda, a.s., Uzvišeni Allah će nam dati Svoj bereket i pojačaće nam našu nafaku, tako da će za svakog imama, vjeroučitelja ili bilo kog djelatnika naše Zajednice, biti posla, kojeg ćemo kao daije na Njegovom putu raditi sa ljubavlju, u slozi i našem zajedništvu.

Na samom kraju preporučiću da se u samom procesu iznalaženja alternativa i mijenjanja nekih naših navika u odnosu spram umrlih, više baziramo na tome da naše imame i naše džematlije podučimo načinima kako samostalno doviti za svoje umrle u duhu sunneta Muhammeda, a.s., te fokus staviti, pored dove, i na razne, svekolike oblike trenutne ili trajne sadake za umrle, u vidu stipendija studentima i đacima, pravljenja hajir-česmi, uvakufljavanja imovine s nijetom sevapa za umrle, potpomaganja potrebnih i slično.

Smatram da fokus prvenstveno treba biti na ova dva ibadeta, pa tek onda na ibadetu učenja Kur'ana za umrle.

Dova za oprost grijeha umrlima i sadaka trebaju biti trajni i nepresušni izvori sevapa za naše umrle, jer su to postupci koje može lično ispoštovati svaki naš musliman, za razliku od učenja Kur'ana umrlima. Pošto mnogi naši muslimani nisu vješti u učenju Kur'ana bilo bi opterećujuće njima samima prepustiti da se nose sa ”teretom” istog. Također ubjeđenja sam da ljude treba podsticati da uče Kur'an radi sebe i da ga proučavaju radi vlastite primjene u praksi, jer ako budu sve svoje sevape od učenja Kur'ana poklanjali merhumima, bojim se da će pojedinci doći na Sudnji dan, a da nikad nisu bili u ibadetu učenja Kur'ana u ime Allaha za svoj lični sevap.

I još jednom: iskrene čestitke radiju BIR, mr. Abdibegoviću, te svima onima koji rade i razmišljaju u ovom pravcu. Molim Uzvišenog da sačuva našu Islamsku zajednicu, a svima nama podari još puno zdravlja, nafake, ljubavi, te bratskog i istinskog vjerničkog jedinstva.

Naša udruženja, asocijacije i sva naša znanja i umijeća stoje vam u ime Allaha na raspolaganju. Zajedničkim snagama afirmišimo pozitivne promjene u društvu i radimo za dobrobit našeg društva i naše lijepe domovine.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top