Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Pismo za puk i gospodu

Pismo za puk i gospodu

O ti mali čovječe što nosiš veliki teret, od umora si počeo posrtati, zastani malo kraj Izvora da se osvježiš, i skini breme svoje dok snagu ne povratiš.

Breme koje si ponio nije kamenje koje možeš odvaditi i odbaciti da bi sebi olakšao, niti je zlato koje možeš razmijeniti za pamuk da bi manje žuljalo. Ti nosiš sudbine hiljada i miliona. Ne pravi zlatno tele sudbinom svog naroda, ne budi Samirijja u odsustvu Musaa!

Obnovi svoj iman u samoći čežnjom Osmana, iskrenošću Ebu Bekra, rječitošću Alija, pa će ti Allah dati osobenosti Omera pravednog.

Unizi se pred Bogom, i imetak svoj i čast svoju, pa će te On uzdići iznad svih Svojih stvorenja. Nemoj biti poput Karuna u iščekivanju vlastite propasti.

Niti jedan Allahov rob se nije unizio pred Njim a da mu On nije otvorio Svoje riznice svojstvene položaju Njegova roba.

Allahov robe, vidiš li da tvoje stado opasa tuđu  zasijanu bašču, a to je zato što si se oslonuo na ogradu koju je vlasnik postavio, bar da si je obišao, vidio bi golem procjep u njoj pa bi mogao razmetnuti stado svoje na drugu stranu.

Prisjeti se Poslanikova a.s. govora: „Halal je jasan i haram je jasan. Između njih ima sumnjivih stvari koje mnogi ne poznaju. Stoga, ko se čuva sumnjivih poslova, sačuvao je svoju vjeru i svoju čast, a ko čini sumnjive stvari, sličan je pastiru koji napasa svoje stado oko onoga što je zabranjeno, u koje mu stado može vrlo lahko upasti. Svaki vladar ima svoja zabranjena područja, a Allahova zabranjena područja na Njegovoj zemlji su Njegove zabrane. Znajte! U čovjekovom tijelu ima jedan organ koji, kada je zdrav, zdravo je i čitavo tijelo, a kada on oboli, bolesno je i čitavo tijelo! Taj organ je srce.“

Vidiš li o Allahov robe svoju počast, ti predstavljaš srce svoga naroda. Zato, unizi se pred Bogom, i imetak svoj i čast svoju, nebi li Allah tada popravio stanje i ostatka tijela što ga groznica prži i kida.

Zastani kraj Izvora i povrati snagu svoju, tvoje breme su hiljade i milioni, što ovih sada, što onih poslije.

Piše: Sedin Duranović

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top