Vijesti iz zemlje

Peta godišnjica masakra nad demonstrantima na trgu Raba u Egiptu

Povodom pete godišnjice masakra počinjenog nad mirnim demonstrantima u Egiptu 14.08.2013. godine, na trgu Rabaa (koji se smatra najvećom karikom u nizu masakara izvršenih od strane vojnog režima koji vlada Egiptom 65 godina i nastavlja ubijanje i mučenje nevinih civila da bi održali vlast i lični interes i to od početka revolucije 2011.g. do danas), Egipatska Unija u Bosni i Hercegovini, član internacionalne koalicije Egipćana u dijaspori, i Udruženje dijaspore Egipta izdalo je saopćenje za javnost.

Prema riječima izvršnog direktora Human Rights Watch-a (HRW) Kennetha Rotha „Na trgu Rabaa, egipatska policija i vojska su izvršile jedno od najmasovnijih ubistava demonstranata u bližoj historiji.

U Egiptu je 2013.g. izvršen vojni udar koji je rezultirao više nego 12 masakara, a njihov vrhunac je bio na spomenutom trgu, gdje je po raznim nevladinim međunarodnim org. za ljudska prava ustanovljeno da je u vremenu od 7:00 do 17:00 sati ubijeno najmanje 1120 civila (od toga 30 djece i 8 novinara), ranjeno više hiljada i uhapšeno više desetina hiljada demonstranata širom Egipta. Policija i oružane snage koristile su bojevu municiju i snajpere. Helikopteri su korišteni za ispuštanje suzavca i ubijanje demonstranata. Šatori koje su postavili demonstranti su spaljeni do zemlje, kao i bolnica na terenu.
Pet godina nakon masakra na trgu Rabaa, nisu izvršene nikakve istrage niti su počinioci masakra optuženi ili se drže odgovornim za to. Međutim, preživjele žrtve su one koje su optužene i osuđene na višegodišnje ili doživotne kazne ili na smrt. Nedužni Egipćani su u redovima za smrtnu kaznu. U posljednjih 5 godina, 1300 članova opozicije je osuđeno na smrt, a 38 među njima čeka pogubljenje koje se može desiti u bilo kada.

Rabaa je simbol slobode, ljudskih prava, legitimiteta, saosjećanja i upornosti. Rabaa je simbol žrtvovanja samoga sebe kako bi drugi imali priliku na slobodan život.
Mi ovdje potvrđujemo, kao Bosanci egipatskog porijekla i Egipćani u dijaspori, da dajemo podršku revoluciji i njenim ciljevima koji su bili pod parolom: Egzistencija, sloboda, socijalna pravda i ljudsko dostojanstvo. Važno je napomenuti da egipatski narod pod vojnim režimom desetinama godina živi u siromaštvu i veoma lošim životnim uslovima, gdje je ukorijenjena korupcija u svim državnim institucijama, poput vojske, policije, sudstva, medija itd.
Tražimo podršku od poštenog bosanskog naroda, slobodnih medija, zvaničnika i svih koji su doživjeli slična stradanja i patnju i koji ujedno visoko cijene pravdu, ljudska prava i slobodu da se pridruže protestu i ovakvoj časnoj borbi.

Dignimo glas protiv zla i pridružimo se braniocima slobode i pravde, stoji u saopćenju Egipatske dijaspore u Bosni Hercegovini.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button