Ekonomija

Pet velikih katarskih kompanija formira fond za investiranje u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija održao je danas bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova države Katar Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom.

Na sastanku su razgovarali o konkretizaciji dogovora o katarskim investicijama u BiH, postignutog prilikom aprilskog susreta dvojice ministara.

Ministar Al Attiyah, koji učestvuje na Sarajevo Business Forumu, je obavijestio Lagumdžiju da će katarska strana formirati investicijski fond putem kojega će pet velikih kompanija iz Katara investirati u infrastrukturne i elektroenergetske projekte, bankarski i druge sektore u BiH.

 

Također će formirati Fond prijateljstva za BiH kroz koji će finansirati projekte namijenjene zapošljavanju mladih ljudi.

Ovakav fond Katar je uspostavio u Japanu, Tunisu i na Haitiju i tu se kroz neku vrstu „mekih“ kredita finansiraju projekti koji u fokusu imaju otvaranje novih radnih mjesta, prije svega za mlade.

 

Sagovornici su se usaglasili da se tokom narednih nekoliko mjeseci na ekspertskom nivou finiširaju i usaglase svi detalji ovih aktivnosti.

 

Lagumdžija je učestvovao i u panel diskusiji o temi „Regionalni strateški izgledi“ koja je održana na početku međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum 2014.

 

U diskusiji su, osim Lagumdžije, učestvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk, ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu i ministar vanjskih poslova države Katar Khalid bin Mohammed Al Attiyah.

 

Lagumdžija je tokom diskusije ocijenio da su ponovno regionalno povezivanje, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, te vladavina prava i direktne strane investicije, instrumenti za prevazilaženje prepreka na koje zemlje regiona nailaze u procesu tranzicije, odnosno alati za postizanje regionalnih strateških ciljeva.

 

Posebno je naglasio značaj ponovnog regionalnog povezivanja za daljnji razvoj Balkana i ocijenio da su njegova tri glavna stuba saradnja u oblastima infrastrukture, energije i trgovine, navodeći kao primjere projekte izgradnje Koridora V, Koridora VIII i Koridora X, Transjadranskog i Jonsko-jadranskog plinovoda (TAP/IAP), Južnog toka, te CEFTA-u i bilateralne trgovinske sporazume.

 

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da u društvu drugih učesnika diskusije, te brojnih prominentnih ličnosti iz svijeta biznisa – gostiju ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, pošalje neke pozitivne poruke iz BiH.

 

U tom svjetlu ukazao je na razloge zbog kojih bi investitori trebali ulagati u našu zemlju, a to su, između ostalog, geostrateški položaj naše zemlje, stabilan finansijski sektor, povoljan poreski i carinski sistem, te povoljno pravno okruženje za strane investitore, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH. 

 

FENA

Povezani članci

Back to top button