U Fokusu

Perutnina preporučuje iftar: Pileći file u slatko-kiselom umaku

Danas pripremamo piletinu u slatko-kiselom umaku.

Vrijeme pripreme:90 min

Zahtjevnost: lagano

Tip: glavna jela

Sastojci:

60 dg  Perutnina pilećeg filea ili pilećeg karabatka bez kosti

5 kašika svjetlog soja sosa

1 jaje

0,5 dl mlijeka

brašno za paniranje

ulje za prženje

Umak:

10 dg luka

12 dg svježe zelene paprike

12 dg mrkve

1 manja konzerva kompota od ananasa (približno 15 dg)

1 kašika octa

2 kašike meda

so

mljeveni biber

Meso narežite na manje komade, posolite i pobiberite, dodajte soja sos i ostavite marinirati jedan sat. Pileće kocke umočite u mješavinu umućenog jajeta i mlijeka i uvaljajte u brašno. Zatim ih pržite u vrućem ulju i dobro ocijedite na papiru.

Pripremite i umak.

Na ulju prepržite nasjeckani luk, dodajte na kocke narezanu papriku, na kolutove narezanu mrkvu i kockice ananasa. Sve zajedno kratko prepržite, dok ananas ne ispusti sok. Dodajte pržene komade mesa, zalijte sokom od ananasa i dodajte ocat i med.

Kuhajte da se umak zgusne.

Poslužite s kuhanom rižom.

Više recepata potražite na :perutnina.ba

Povezani članci