Ekonomija

Pekara u Sarajevu zatvorena zbog nedostatka radne snage

Dok su se prošlog ljeta građani Hrvatske, pa i regije šokirali oglasom na jednoj pulskoj slastičarnici na kojoj je stajalo da se zbog nedostatka osoblja kupci sami moraju poslužiti za pultom, ove godine još drastičniji slučaj zabilježen je u BiH, piše Večernji list BiH.

Naime, jedna pekara u sarajevskom naselju Stup na vratima je stavila natpis da “pekara ne radi zbog nedostatka radne snage u proizvodnji” te da će kupce obavijestiti kad ponovno počinju s radom. I dok je u Hrvatskoj bar imao ko pripremiti proizvode, iako ih nije imao ko prodavati, u BiH se, očigledno, više ne mogu naći ni oni koji će u pekarnicama ispeći kruh.

Sve veći nedostatak radnika na bh. tržištu postaje problem u svim sektorima.

I dok poslodavci tvrde da je kvalificirane radnike nemoguće pronaći unatoč više od 400 hiljada nezaposlenih, građani kažu da radnika svih kvalifikacija ima, ali da poslodavci iste ne žele odgovarajuće platiti. “Ima ko raditi, ali ne za gotovo besplatno”, kažu i dodaju da je ovo tek početak. “Hvala Bogu, počelo je. Ovo će dovesti do toga da imamo normalne uvjete na poslu, dobre plaće, godišnji, regres, slobodne dane”, komentar je jednog od bh. građana na obavijest na pekari.

Zbog masovnog odlaska radnika s ovih prostora, poslodavci su došli u poziciju da im je trenutno najveći problem osigurati dovoljan broj zaposlenih.
Dok im je ranije prioritet bio kako osigurati što kvalitetniju radnu snagu, danas glavu razbijaju time kako doći do broja minimalno zaposlenih za opstanak preduzeća.
Tako su pojedini autoprijevoznici već stjerani u kut do te mjere da ozbiljno razmišljaju o gašenju nekih linija. S druge strane, ima ugostitelja koji, iako su opremili svoje restorane, ne mogu ih otvoriti jer ne mogu pronaći kuhara. Također, iako potražnja za pekarskim proizvodima raste, pojedina preduzeća iz ove struke nemaju izbor nego zaustaviti širenje maloprodaje jer više ne mogu osigurati ni dovoljno trgovaca ni radnika u proizvodnji.
Posebno su zabrinuti u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH koji tvrde da je situacija u ovoj oblasti sve alarmantnija.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button