Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Dino Selimović za Akos.ba: Sarajevo Business Forum je doprinos BBI banke razvoju ekonomije Bosne i Hercegovine

Dino Selimović za Akos.ba: Sarajevo Business Forum je doprinos BBI banke razvoju ekonomije Bosne i Hercegovine

Razgovarao: Esed Ivojević

Akos.ba: Pripreme za jubilarni 10. Sarajevo Business Forum su završnoj fazi. Naredne sedmice ćete početi dočekivati brojne goste Foruma. Kakav je osjećaj biti dio tima koji priprema tako značajan projekat za razvoj domaće ekonomije i promocije ekonomskih potencijala Bosne i Hercegovine u svijetu?

Dino Selimović: Tako je, pripreme za jubilarni 10. Sarajevo Business Forum su u završnoj fazi, tehnički je sve spremno, privodimo kraju i proces registracije svih učesnika te logističke pripreme za realizaciju sadržaja Foruma. Ovogodišnji SBF ima niz noviteta, traje duže, ima posebne teme u fokusu, imaćemo i poseban program dodjele priznanja svima onima koji su u proteklih 10 godina podržavali ovaj značajan događaj ne samo za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu već za cijeli region. Ljudi koji su dio tima SBF-a se mogu zaista osjećati vrlo ponosno i ja sam sretan što sam dio tog tima koji aktivno radi na promociji investicijskih potencijala i poslovnih prilika države Bosne i Hercegovine i regiona. To je sigurno pozitivna stvar za ekonomiju naše države, prije svega u promjeni percepcije i imidža Bosne i Hercegovine među poslovnom zajednicom u svijetu.

Akos.ba: U proteklih nekoliko godina je zabilježen značajan rast turizma i IT sektora u Bosni i Hercegovini. Bilježi se i konstantan privredni rast. Kakav je doprinos SBF-a tome?

Dino Selimović: Sigurno da smo u proteklih 10 godina kao država uradili dosta dobrih stvari u tom pogledu. Naravno, moglo je sigurno i bolje ali rezultat nije uvijek do nas. Uspješna ekonomska formula je povezivanje javnog i privatnog sektora. BBI banka je incijator projekta SBF-a u koji su se tokom proteklih godina uključile i -državne institucije. SBF organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom i njihovim business forumom THIQAH, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Značajno je spomenuti doprinos Vijeća ministara BiH, posebno Ministarstva vanjskih poslova i cjelokupne diplomatske mreže BiH, zatim Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, Vanjskotrgovinske komore BiH, FIPA – Agencije za promociju stranih investicija, Privredne komore FBiH, Privredne komore RS, te niza lokalnih poslovnih asocijacija. SBF iz godine u godinu ima sve veći broj učesnika i projekata. Teme SBF-a su teme oko kojih treba graditi ekonomski potencijal.

Akos.ba: Možete li nam ukratko predstaviti program ovogodišnjeg SBF-a?
Dino Selimović: Program SBF-a je nešto drugačiji nego ranije. Noć prije zvaničnog otvorenja SBF-a, 16. aprila, u Narodonom pozorištu Sarajevo, u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo smo planirani operu za sve učesnike kao gala večer, ali smo taj programski sadržaj zbog dana žalosti pomjerili za dan kasnije. Zvanično otvorenje SBF-a će biti u zgradi Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine 17. aprila uz uvodne govore će biti dodijeljene i tradicionalne nagrade Sarajevo Business Bridge Awards svim pojedincima, kompanijama i institucijama koji su svim radom postigli rezultate koje vrijedi istaći. Pored toga, biće data i priznanja i pojedincima i institucijama koji su podržavali SBF u proteklih 10 godina. Imat ćemo i dva tematska panela, tema prvog će biti o održivom razvoju, kao i ledership panel na kojem će učestvovati najznačajniji gosti ovogodišnjeg SBF-a. Također, biće govora i o „odlivu mozgova“ iz našeg regiona i načinu prevencije odlaska prvenstveno mladih i obrazovanih kadrova. Na kraju prvog dana SBF-a, u sarajevskoj Vijećnici će biti održana tradicionalna večera dobrodošlice a domaćin je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koja je sponzorirana od strane Ziraat Banke. To će biti prilika za networking i poslovno povezivanje učesnika. Drugi i treći dan SBF-a će biti na Ilidži, u Hotelu Hills, i to je poslovni dio u kojem poduzetnici iz BiH i regiona predstavljaju svoje projekte potencijalnim investitorima. Biće održano i nekoliko okrugilih stolova na teme drvne industrije, potencijala izvoza, turizma, IT, dijaspore, itd Treći dan je fokus na mladima, finale Munja Business Chalenge, kao i predstavljanje najboljih projekata velikog takmičenja SBF Start Up Challenge kojeg je inicirao predsjednik Uprave BBI banke g. Amer Bukvić, a kojem su se pridružili mnogobrojni partneri, TV Hayat i mnogi drugi, dakle zaista raznolik program očekuje učesnike 10. SBF-a.

Akos.ba: Sarajevo Business Forum je prepoznat kao regionalna biznis konferencija. Koliko očekujete učesnika na ovogodišnjem Forumu iz države, regiona i svijeta?
Dino Selimović: Većinu učesnika SBF-a čine gosti iz Bosne i Hercegovine i regiona. Imamo povećan interes za SBF iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, dijelom i iz Hrvatske i Slovenije. Ove godine iz regije nam dolazi i predsjednik Republike Slovenije g-din Borut Pahor, a uzimajući u obzir da je Slovenija članica Europske unije svakako nam je značajna njihova podrška u ekonomskom povezivanju. Pored učesnika iz regije, najavljene su mnogobrojne delegacije iz Malezije, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i iz Švicarske, Njemačke, Austrije Švedske, Norveške… Naša očekivanja su 2.000 učesnika iz 50-tak država, a sa tačnim brojevima ćemo moći izaći nakon Foruma.

Akos.ba: Značajan dio Sarajevo Business Foruma čini i umrežavanje potencijalnih poduzetnika koji svoje projekte predstavljaju potencijalnim investitorima. Kako ste zadovoljni time?
Dino Selimović: SBF treba shvatiti kao platformu za takvu vrstu poslovnog uvezivanja. BBI banka pruža priliku svima onima koji imaju poslovnu ideju i projekat da ga prijave i prezentuju potencijalnim investitorima. To je aktivnost koja traje i prije i poslije SBF-a. Niz je uspješnih priča koje su na taj način realizovane. Prošle godine je bilo 365 B2B sastanaka, ove godine očekujemo još više. Važno je i to koliko su kvalitetno pripremljeni prijedlozi projekata i njihov biznis potencijal za ostvarenje profita. Primjetili smo da je primjetan napredak u tome i da se osjeti poboljšanje kvaliteta poslovnih prijedloga i projekata Koji se prijavljuju na SBF, a ima i onih koji ne žele učiniti javno dostupnim svoje poslovne ideje i one se prezentuju direktno na Forumu.

Akos.ba: BBI banka je jedina komercijalna finansijska institucija koja organizuje jednu ovakvu investicijsku konfereciju. Vaš komentar?
Dino Selimović: Specifičnost BBI banke je da posluje u skladu sa islamskim principima a to, između ostalog, znači da je u osnovi same poslovne politike i društvena odgovornost. Cijeli projekat SBF-a treba shvatiti kao jedan društveno odgovoran projekat koji organizuje BBI banka, u saradnji sa partnerima. Ono na šta možemo biti ponosni jeste i da je Sarajevo Business Forum postao svjetski prepoznatljiv brend u poslovnoj zajednice. Na taj način i Bosna Bank International postaje prepoznatljiva i poželjan partner domaćim, regionalnim i međunarodnim kompanijama. Mi bismo bili sretni da i druge institucije, finansijske i one koje to nisu, prate naš primjer i vraćaju dobro zajednici u kojoj posluju i da na taj način imamo održivi razvoj i napredak.

Akos.ba: Planovi za dalje?
Dino Selimović: Planiramo do kraja godine sumirati rezultate dosadašnjih 10. konferencija i predstaviti ih u formi izvještaja kako bi upoznali javnost i medije a i da podvučemo crtu sami sebi da analiziramo šta je bilo dobro a šta nije. Konkretni efekti SBF-a se mjere u stotinama miliona maraka direktnih stranih i domaćih investicija. Također, indirektni su efekti povećanja broja stranih turista i otvaranje novih radnih mjesta. U septembru planiramo i Sarajevo Halal Fair 2019, kao i niz drugih događaja koji će za cilj imati unapređenje poslovnih prilika i podršku bh. privrednicima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top