Kulinarstvo

Peciva s bundevom

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Potrebno:

2 + 1/4 čajne kašike suhe germe

1 šolja mlakog mlijeka

3 supene kašike meda

3 supene kašike istopljenog putera

1/2 šolje pirea od bundeve

2 jaja (jedno za tijesto, drugo za premazivanje peciva)

1 čajna kašika soli

3 + 3/4 šolje integralnog brasna

Prepolovljene jezgre oraha za drške.

Priprema:

Miješajte u zdjeli germu, mlijeko, med, puter, pire od bundeve, jedno jaje i so dok se masa ne izjednači.

Postepeno dodajite brašno i umjereno miješajte (na srednje jakoj brzini ukoliko koristite mikser) dok se tijesto ne počne odvajati od stjenki zdjele.

Ostavite tijesto da odmori 3-5 minuta, a onda ponovo mijesite tijesto dodatnih 5 minuta ili do konzistencije kad je dovoljno mekano i glatko.

Ukoliko se tijesto učini ljepljivim prilikom miješanja, možete dodati 1-2 supene kašike brašna.

Tijesto prebacite u čistu i pamašćenu zdjelu, pokrijte plastičnom prozirnom folijom i ostavite da se odmori dok mu se količina ne udupla, što otprilike iznosi 45 minuta do 1 sat.

Nakon što je tijesto odmorilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podijelite ga na 12-14 loptica jednake veličine.

Lagano dlanovima pritisnite loptice tijesta. Nožem presijecite krajeve blago spljoštenih loptica tijesta, oko 8 rezova na svakoj loptici, da izgledaju kao udubljenja na bundevi. Budite pažljivi kako ne bi prerezali loptice, jer sredina tijesta treba da bude u jednom dijelu.

Poredajte tako oblikovane loptice tijesta na tepsiju obloženu papirom za pečenje, ne previše blizu jedna drugoj, prekrijte i ostavite da ponovo odmori oko 30-45 minuta kako bi loptice narasle ponovo i udvostručile svoju veličinu.

U međuvremenu zagrijte rernu na 180 C i prije samog pečenja tijesta napravite rupicu krajem drvene kasike u sredini svake loptice, kako bi kasnije napravili prostor za drškice bundevica (orah).

Premažite svaku lopticu tijesta umućenim jajetom u koje ste dodali 2 velike kašike vode.

Peku se u zavisnosti od jačine vaše rerne u trajanju od 15 do 20 minuta, odnosno kad dobiju finu rumenu boju.

U sredinu svake kifle ubaciti polovicu jezgre oraha.

Napomena: Poželjno je imati mikser sa nastavkom za miješanje tijesta ili mašinu za pravljenje hljeba jer ćete tako sebi olaksati posao.

akos.ba i dobrekalorije.ba

 

Povezani članci

Back to top button