fbpx
Kreativni kutak

Pačvork (Patchwork) – Slikanje krpicama

Volite umjetnost i kreativni ste? Bojite svijet u različite boje? Skloni ste ručnom radu? Ako ste na neko od prethodnih pitanja odgovorili sa da, pozivam vas da pročitate ostatak teksta.
Pačvork je interesantna tehnika šivenja koja različite komade tkanine, po određenom šablonu, spaja u cjelinu. Najzanimljiviji pačvork radovi obiluju bojama i kreativno osmišljenim dizajnom. Ovom tehnikom nastaju pokrivači, jastučnice, tepisi, ali i manji komadi poput torbica, ukrasa za odjeću… Jednostavno, može se primjeniti na sve.

Zaljubljenici u ovu tehniku pačvork nazivaju „slikanje krpicama“. Majstori ove tehnike kombinuju različite boje, oblike i teksture platna, pa je ovaj naziv itekako opravdan. Prema nekim istorijskim podacima pačvork vuče korene još iz drevnog Egipta, kada je korišten za šivenje prekrivača i odjeće.

Ako biste željeli da se bavite ovom tehnikom, potrebno je da, pored neophodnog materijala, posjedujete strpljenje i ljubav prema ovom vidu umjetnosti. Naime, pačvork iziskuje dosta vremena, jer je, da bi se dobio, na primjer, jedan veliki prekrivač za krevet, neophodno spojiti i do nekoliko stotina sitnih djelova tkanine. Međutim, ovo nije razlog da se odustane od ovog hobija, zanemarićete potrošeno vrijeme kada pred vama bude finalni rezultat vašeg rada.

Pobornici ove tehnike kažu da će vas pačvork osvojiti, naročito ako već gajite ljubav prema umjetnosti i kreativnom izražavanju, a ako ništa, bar će vas natjerati da isprobate svoje mogućnosti. Izrada ovih rukotvorina ima posebnu čar onog trenutka kada ih nekome poklonite. U pažljivo odabranim komadima tkanine kreativci ujedno tkaju i posvećenost, strpljenje i ljubav prema ovom hobiju. To je razlog zbog čega se pačvork tehnika toliko cjeni.

Od davnina su žene, baveći se ovom tehnikom, ručno spajale tkanine i za izradu jednog prekrivača ili komada odjeće su im bili potrebni mjeseci. Pored mašine za šivenje danas je ovaj hobi postao dosta lakši i zbog toga se sve veća pažnja posvećuje, ne uredno spojenim krpicama, jer će mašina ionako uraditi pola posla za vas, nego slici koja se stvara cjelokupnim radom. To može biti prava mala umjetnička fotografija ili čak živopisan motiv iz svakodnevnog života.

Ako ste odlučni da probate da se bavite ovim hobijem ili čak razvijete sve vještine, na internetu možete pronaći pregršt “uradi sam” projekata na ovu temu. Ukoliko, čak, želite da vam neko pokaže uživo kako se radi i uputi vas u tematiku ovog interesantnog hobija, možete se odvažiti da pohađate neki od kurseva koji se nude u različitim kreativnim radionicama.

Kada zakoračite u svijet pačvorka osvojiće vas carstvo boja i dezena. Poželjećete da pravite iznova predmete i nećete ni primjetiti koliko ste se srodili sa onim što sami izrađujete, sve dok ne odlučite da nekome poklonite svoj brižljivo rađen ručni rad. Bez obzira na to, bilo da odlučite da poklonite svoj rad ili ga zadržite za sebe, svakako će krasiti vašu kuću i bićete ponosni na svoje malo umjetničko djelo.

Uživajte!

Preuzeto sa:kreativneideje.com
Izvori fotografija: pinterest.com

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button