Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Ovu hranu nikada ne bi trebalo ponovo podgrijavati

Ovu hranu nikada ne bi trebalo ponovo podgrijavati

Ponovno podgrijavanje večere je postalo način života. Bilo da je u petak uveče i morate očistiti frižider, ili želite da pojedete svoje ostatke od prošle noći, naše mikrovalne peći su postale zgodan kuhinjski dodatak koji nam to omogućuje.

Međutim, istraživanja pokazuju da ponovno podgrijavanje nekih od vaših omiljenih namirnica može biti opasno za vaše zdravlje, piše portal womansday.com.

Ovih osam namirnica, na primjer, može izazvati trovanje hranom:

Povrće

Ponovno podgrijavanje može uzrokovati da nitrati povrća postanu toksični i da oslobađaju kancerogena svojstva tako da je najbolje da izbjegavate ponovno podgrijavanje ovih namirnica.

Gljive

U principu, gljive treba jesti odmah nakon pripreme. Bilo kakav drugi način je loša vijest za vaše zdravlje.

Jaja

Ponovno pogrijavanje kuhanog jajeta može biti toksično, te može izazvati pustoš u vašem probavnom sistemu.

Krompir 

Ako se krompir ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi, umjesto u frižideru, topla temperatura može izazvati rast botulizma, rijetke bakterije. Botulizam ne može biti brzo uništen podgrijavanjem u mikrovalnoj peći, tako da je najbolje da ga odmah stavite u frižider, ukoliko ga želite kasnije ponovo podgrijati.

Riža

Prema podacima Agencije za sigurnost hrane “nekuhana riža može sadržavati spore bakterije koje mogu izazvati trovanje hranom. Kada je riža kuhana, spore i dalje mogu preživjeti… Poslije toga, ako riža stoji na sobnoj temperaturi, spore će se umnožiti i mogu prizvesti toksin koji uzrokuje povraćanje ili proljev. Ponovno podgrijavanje riže neće uništiti ovaj toksin.”

Piletina

Sastav proteina u piletini se zapravo mijenja kada se onako hladna grije po drugi put. To zapravo može uzrokovati probavne probleme, pa ako je baš morate podgrijavati bilo kakvo meso, a ne samo piletinu, pobrinite se da je dobro kuhano.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top