Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Travnjak – zeleni tepih

Travnjak – zeleni tepih

Travnjaci imaju svoju praktičnu, ukrasnu i oblikovnu vrijednost. Iako se često potcjenjuju i smatraju površinom za gaženje, travnjak je najvažniji element svakog vrta jer pomaže u istacanju drugih biljaka i predstavlja poveznicu cijelog vrta.
Dobra priprema zemljišta je osnovni preduslov za postizanje uspjeha u zasnivanju travnjaka. Površinu na kojoj će se zasijati trava treba prvo očistiti od kamenja i biljaka, a zatim pristupiti osnovnoj obradi, odnosno oranju. Najbolje je oranje obaviti u jesen i zemljište ostaviti da prezimi u otvorenim brazdama, jer tako izmrzne što poboljšava njegovu strukturu. U proljeće zemljište se frezom predsjetveno obrađuje i poravnava ugrubo grabljama, skidanjem zemlje sa viših dijelova i njenim nanošenjem na ulegnuta mjesta.

Na manjim površinama sjetva trave se obavlja ručno, omaške, najbolje za topla i vlažna vremena, jer će se tada trava najbolje ukorijeniti. Sjetvena norma je 1 kg/25 m². Na tržištu se mogu naći različite trave npr. za sunčane terene, za sjenovite, za travnjake po kojima će se gaziti ili za travnjake koji će biti samo ukrasni dio vrta itd. Površinu na kojoj će se sijati treba podijeliti na manje dijelove jednake veličine što omogućava ravnomjernu sjetvu. Odmjeriti tačnu količinu sjemena koja je potrebna za sjetvu trave na jednom dijelu, a onda tu količinu podijeliti na dva dijela. Sjetvu obaviti na svakom dijelu posebno i to tako što se jedna količina sjemena sije u jednom smjeru, a druga pod pravim uglom u odnosu na prvi smjer. Nakon sjetve zemljište lagano pograbljati i povaljati ili dobro izgaziti, kako bi se uspostavio kontakt sejmena i zemljišta i obavezno zaliti, ako se ne predviđa kiša. Zasijanu površinu zalijevati sa prskalicom, nikad mlazom vode. Trava će niknuti za 10 do 15 dana.

Kada trava naraste desetak centimetara obaviti prvu košnju i to rotacijskom kosilicom. Nož na kosilici postaviti tako da reže jednu trećinu visine trave. Ostatke pokošene trave nakon košenja pograbiti i ukloniti. Košnju nastaviti sve do kasne jeseni na visinu ne manju od 4 cm, jer prenisko košenje uništava travnjak i postiče rast i razvoj korova. Redovno košenje pomaže stvaranje gustog i jednolikog travnjaka. Ako je vrijeme vlažno ili mrazno, košenje treba odgoditi, jer mokra trava može začepiti kosilicu, a košnja smrznute trave oštećuje travnjak. Ako želite travnjak visokog kvaliteta, preporučljivo je prije košnje travnjak pomesti metlom od brezova pruća da se trava uspravi, što omogućava kvalitetnije košenje.
Za vrijeme sušnih razdoblja travnjak se mora zalivati i to tako da nakon zalivanja zemlja bude navlažena do dubine od 15 cm.

Kao i sve druge biljke i trave traže prihranjivanje. Dovoljna su dva prihranjivanja jedno u drugoj polovini maja ili početkom juna, a drugo u ranu jesen. Koriste se mineralna NPK đubriva, ali sa različitim omjerom osnovnih elemenata. U proljeće se koristi mineralno đubrivo sa visokim sadržejem azota, a u ranu jesen obrnuto, mineralno đubrivo sa vrlo malim sadržajem azota.

Za Akos.ba: Berina Bašić, dipl.ing.agr.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top