Ekonomija

Ovo su šampioni tešanjske privrede!

Poznato je da je Tešanj jedno od industrijski najrazvijenijih mjesta na Balkanu, a kompanije iz ovog grada i dalje rastu, razvijaju se, te ulažu i druge gradove širom BiH.

Šampion tešanjske privrede, prema zvaničnim podacima za 2017. godinu je firma Hifa oil, koja je lani ostvarila ukupne prihode od 346,7 miliona KM, piše BiznisInfo na osnovu podataka iz baze Bisnode BH.

Za njom slijedi proizvođač piletine Madi koji je u 2017. imao prihode od 125,4 miliona KM.

Na trećem mjestu je AS doo Jelah-Tešanj s prihodima od 123,2 miliona maraka, kompanija poznata kao veliki proizvođač hrane.

Zanimljivo je da su na prva tri mjesta najvećih po ukupnim prihodima – domaće kompanije, odnosno firme nastale od domaćeg kapitala i pameti.

Slijedi Mann-Hummel s prihodima od 75 miliona KM. Riječ je o proizvođaču filtera, i jednoj od najuspješnijih njemačkih investicija u BiH koja iz godinu u godinu bilježi sve bolje rezultate.

Na petom mjestu je još jedna kompanija iz „porodice“ Hifa, firma „Hifa doo“, s prihodima od 69,8 miliona maraka. To govori o snazi ove korporacije.

Farex doo Tešanj je na šestom mjestu s prihodima od 54,2 miliona KM, dok je Mepromex imao prihode do 45,3 miliona.

U top 10 su još Prevent FAD, Pobjeda i Saračević d.o.o. Koliko je jaka konkurencija govori podatak da su izvan top 10 ostali giganti poput Koteksa.

Madi najprofitabilniji

Inače, kada je riječ o profitabilnosti, tu je na prvom mjestu Madi, koji je lani ostvario čistu zaradu od 11,1 milion maraka. S druge strane, po broju radnika prvi je Mann-Hummel, s 621 uposlenikom.

Treba napomenuti da su pojedine firme čiji su osnivači iz Tešnja, ili koje imaju kapital iz ovog grada, registrovane u nekom drugom gradu, pa nisu ušle na ovu listu.

BiznisInfo

Povezani članci

Back to top button