Liderstvo i menadžment

Ovo su neafirmativne riječi koje treba izbjegavati

Zato jer ih prelako izgovaramo ovo su najveći neprijatelji kvalitetnog funkcionisanja – svugdje!

Svaki računar nakon nekog vremena treba resetovati. Nakon miliona operacija tako ga je najbolje vratiti u normalu. Ali računar je mašina, a kod čovjeka nije tako jedostavno. Mozak je daleko kompleksniji pa je možda dobar potez ponekad baciti kartu i unaprijed odrediti neke stvari kako bi što duže izdržali bez resetovanja. Uticati na neke loše stvari možemo, bez daljnjeg.

Ovo su neafirmativne riječi koje treba izbjegavati. Za početak osvjestite kada ih izgvarate zatim se koncentišite da ih koristite što manje dok ne iščeznu! Život će vam biti produktivniji i ljepši.

Greška

Strah od grešaka je podmukla stvar. Dakako, greške nas podsjećaju da nismo mašine i zapravo su dobre dok nas ne sputavaju. Sve dok postoji cilj greške treba sagledati, naučiti iz njih i otići dalje. Jer što. Ako grešku uzmeš zdravo za gotovo ona te jako jednostavno paralizira. Ako zbog nje staneš. Onda si podržao njenu suštinu. Ako  grešku shvatiš samo događaj koji je prošao i kreneš dalje onda si na konju.

Ne znam

Jako je jednostavno reći ‘ne znam’. Od malena smo programirani da ‘ne znam’ predstavlja spasonosno rješenje. Kasnije se stvari kompliciraju pa ‘ne znam’, duboko ukorijenjen u nekome, označava čitav niz ponašanja koji na kraju dovode do velikog gubitka. Ne znam nije COOL.

Izbaciti ‘ne znam’ je jednostavno i lako. Traži malo koncentracije.

Ne mogu

Slično kao i ‘ne znam’ samo s težim posljedicama. Ali s tom razlikom da ‘ne mogu’ u kasnijoj, odraslijoj dobi, poprima epske razmjere. ‘Ne mogu’ je bijeg od izazova. Pogledaš oko sebe i shvatiš da je ‘ne mogu’ zapravo najveća laž.

Kako bi nastale sve te dobre stvari da je odgovor bio ‘ne mogu’?

Nije vrijeme

Ovo je najpodlija od svih nabrojanih jer, zapravo, uključuje sve gore navedeno u jednome: ‘Neću sada ići polagati ispit/planirati novi posao/odraditi težak sastanak jer ne znam dovoljno i to ne mogu/ne stignem naučiti.’  ‘Nije vrijeme’ te ostavlja da tapkaš u mjestu dok svi drugi idu naprijed.

Kako bi funkcionisali u današnjem svijetu čim prije trebali bi iz svakdoevne uporabe izbaciti ove riječi. Po svojoj prilici i iskustvima oni koji to rade žive bolje.

Naime, ove riječi nas negativno programiraju pa je i normalno da svako malo trebamo reset.

A rezultat prečestog resetiranja je kratki spoj  koji izaziva puno više štete.

coolklub.com

Povezani članci

Back to top button