Kulinarstvo

Ovo su naši top zimski začini

Zimsko godišnje doba je pravi dvosjekli mač što se prehrane i prehrambenih navika tiče. Manje se krećemo, više vremena provodimo u zatvorenim, grijanim prostorijama, dok vani vladaju hladan vjetar i minusi.

To se ne odražava dobro niti na našu kožu, niti na na imunitet, a manjak sezonskih namirnica koje su nam dostupne tijekom ostatka godine moramo nadomjestiti većom dozom vitamina.Uz sve to i praznici nam ne idu na ruku jer često pojedemo više nego smo planirali,  a unos šećera je također povećan.- prenosimo sa portala zena.rtl.hr

Iz tog razloga, zimi puno više volimo začine, osobito one idealne za to doba godine. Oni su zbog svojih antibakterijskih svojstava pravi ubica bakterija i pomagač u jačanju imuniteta, a jela koja konzumiramo zimi su uz njih puno ukusnija i zdravija.

ĐUMBIR

Đumbir je prava ljekovita bomba koja našem imunitetu pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Osim što ublažava brojne tegobe nastale prehladom, on grije organizam, pa je čaj od đumbira nešto što zimi ne biste smjeli izostaviti iz svoje dnevne rutine. Pomoći će vam i u borbi protiv loše probave, a njegova zaista posebna aroma svrstava ga među sam vrh naše top liste začina koje preporučujemo zimi.

KURKUMA
Ovaj zanimljivi začin u narodu je poznat i kao superzačin jer ima vrlo izraženo antikancerogeno, ali i antioksidativno djelovanje. U današnje vrijeme kada je svakodnevnica prepuna stresa i mnogih problema koje donosi suvremeno doba, kurkuma je savršena za konzumaciju uz gotovo sva jela jer će vam sa sobom donijeti mnoge blagodati.

CIMET
Kada pomislimo na zimu, pomislimo i na cimet. Zimi ga koristimo u čaju, uz voće i u kolačima. On smanjuje potrebu za slatkim i ublažava brojne tegobe koje nastaju kao posljedica napada bakterija na naš imunitet. Cimet se smatra prirodnim afrodizijakom i pozitivno utječe na raspoloženje tokom sivih zimskih dana kada nam kronično nedostaje sunčeve svjetlosti i veselja.

KLINČIĆ
Najpoznatiji je i najkorišteniji unutar indijske kuhinje, a blagotvorno djeluje na liječenje dišnih i probavnih smetnji, kao i kod bakterijskih i virusnih bolesti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button