Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Ovih dana Bužim slavi Izeta Nanića i 505. brigadu: Dođite i uvjerite se zašto su Krajišnici opstali

Ovih dana Bužim slavi Izeta Nanića i 505. brigadu: Dođite i uvjerite se zašto su Krajišnici opstali

U znak sjećanja na borbu za odbranu domovine i herojske podvige 505. viteške brdske brigade i rahmetli komadanta Izeta Nanića, Općina Bužim već 22 godina  organizuje manifestaciju pod nazivom „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ u sklopu čega se prigodnim kulturnim, sportskim i vjerskim sadržajima obilježi godišnjica pogibije rahmetli Izeta Nanića i osnivanja 105. brigade koja je kasnije preimenovana u 505. vitešku brdsku brigadu.

Bogat program 

Manifestacija traje od 4. do 15. agusta, a organizatori su i ove, kao i prethodnih, godina pripremili bogate sadržaje od kojih ćemo izdvojiti nekoliko što je preostalo do kraja manifestacije.

Danas s početkom od 17:00 sati, održat će se Peti bužimski likovni salon, BZK “Preporod“, u Vijećnici,  JU “Centar za kulturu, sport i  informisanje“ Bužim, a nakon toga Peti instrumentalni koncert, BZK “Preporod“, također u Vijećnici,  JU “Centar za kulturu, sport i informisanje“ Bužim s početkom od 17:30 sati.

Sutra (srijeda 9. agust) bit će održano Peto bužimsko književno kazivanje, BZK “Preporod“, u Vijećnici, JU “Centar za kulturu, sport i informisanje“ s početkom od 20:00 sati.

U petak, 11. agusta u 20:00 sati, bit će upriličen Defile učesnika kulturno-umjetničkih društava, JU “Centar za kulturu, sport i informisanje“ – OŠ “Bužim“ KUD “Sevdah“ Bužim, a odmah nakon toga u 20:30 sati održat će se  “Večer ilahija, sevdaha i folklora“ u izvedbi hora Gazija, KUD “Sevdah“ Bužim, plato OŠ “Bužim“

Subota, 12. agust, predviđena za sportske događaje koji će otpočeti supermaratonom; Bihać-Cazin-Bužim, SSOB koji će krenuti u jutarnjim satima. Na kraju u predvečernjim satima kao kruna tog dana, bit će upriličeno druženje dobitnika najviših ratni odlikovanja i priznanja, na izletištu “Svetinja“

Nedjelja, 13. agust je rezervisan za sedmu po redu biciklijadu “Stazama slobode Bihać-Bužim 2017“, RBK “Japod“ Bihać koja će otpočeti u 9:00 sati.

Iz programa koji je planiran za ponedjeljak, 14. augusta, izdvajamo druženje pripadnika 105./505. Vbbr., na platou OŠ “Bužim“ s početkom od 18:00 sati.

Zadnji dan manifestacije predviđen je za završnu svečanost povodom godišnjice 505. Vbbr. koja će se održati s početkom od 21:00 sati. Prije toga će biti upriličeno niz aktivnosti, od prijema zvanica u Općini Bužim u 19:00 sati, “Krajiška sofra“ UŽ “Izvor“ Bužim, JU “Centar za kulturu, sport i informisanje“ Bužim u 19:30 sati, posjeta Muzeju 505. Vbbr. i Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. Vbbr. u 20:30 sati.

Ko ima želju da doprinese obilježavanju sjećanja na bosanskog heroja rahmetli Izeta Nanića i 505. vitešku, brdsku, brigadu i njihove herojske podvige, može odabrati neki od ovih dana i doći u herojski krajiški grad Bužim, jer ovi ljudi to sigurno zaslužuju.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top