Istaknuti BošnjaciU Fokusu

Ovako je govorio Alija Izetbegović: Okrenimo se radu i obrazovanju

Čitajući kratke govore ili napisane tekstove bošnjačkih intelektualaca posebnu pažnju mi je privuklo kratko, ali veoma poučno obraćanje rahmetli Alije Izetbegovića skupštini “Mladih Muslimana” davne 1996. godine. Ono što je posebno upečatljivo u ovom govoru je shvatanje stanja muslimana od strane Alije Izetbegovića, koje je nažalost isto kao i prije 21 godinu, a možda čak i gore.

Dio obraćanje na Skupštini ”Mladi Muslimani” Sarajevo, 13.06.1996.

Draga braćo i sestre, esselamualejkum!

Slušao sam vaš izvještaj o radu za protekle četiri godine i bio sam pomalo razočaran. Zapleli ste se u trice i kučine svakodnevnice: ovoliko paketa, ovoliko novca, sve nešto usitno. Dozvolite da o tome kažem par riječi.

Neka se država bavi svakodnevnicom; ”Mladi Muslimani” nek se bave – IDEJOM.

Mi smo još 1945.g. prognozirali propast komunizma i uspon islamskog svijeta. Prvo smo pogodili, drugo ne. U procjenama tempa uspona islamskog svijeta mi smo pogriješili. Nažalost, islamski svijet se nije razvijao onako brzo kako smo mi mislili, što je za posljedicu imalo i tragediju Bošnjaka. Ova tragedija je dijelom posljedica i slabosti tog svijeta. Da je taj svijet  bio jak,  mi bismo pjevali drugu pjesmu.

Muslimanski svijet je ostao nedovoljno obrazovan i pocijepan. Te dvije činjenice su u uzajamnoj vezi.

Nadamo se da smo konačno shvatili pouku koliko je važno da se islamski svijet osloni na dva stuba; jedan je ISLAM, a drugi OBRAZOVANJE …

Posljedice nedovoljnog obrazovanja jesu i razni korumpirani režimi, razni diktatorski režimi…i nedostatak jedinstva.

Zbog toga kandidiram temu za razmatranje, za buduće okrugle stolove: Istog i Zapad!

Oslobodimo se prizemnih pitanja!

Bavimo se IDEJOM! Samo na taj način možemo privući mlade.

(Kad već spominjem odnos mladih i starih, i ovdje, na ovom skupu, trebali smo se drugačije predstaviti. Trebalo je da u radnom predsjedništvu bude prisutno više mladih. Vjerujem da ih ima, ali treba da se vide).

Neka mladi daju uzleta mašti! Jer ovo nisu izmišljeni problemi. Problem Istok-Zapad je veoma važan. U tom razmatranju ničim nismo vezani, osim Kur’anom. Trebaju se smiono tražiti nove forme, novi odnosi…

MORAMO SE OSLOBODITI SHVATANJA DA SE BEZ RADA I ŠKOLE MOŽE NEŠTO POSTIĆI.

To su dječije bolesti mladih i neiskusnih pokreta. Trebamo ih što prije preboljeti i sazreti….

Jedna grupa ljudi treba da gleda naprijed. Neka to budu ”Mladi Muslimani”- i tada će za sobom imati mladost…

Akos.ba  

Povezani članci

Back to top button