Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ova fotografija nikad nije bila dokaz na sudu: Ko se plaši ‘arkanovaca’?

Ova fotografija nikad nije bila dokaz na sudu: Ko se plaši ‘arkanovaca’?

Sjećanje na fotografiju Rona Haviva od 2. aprila 1992. u Bijeljini, kada ‘arkanovac’ šutira troje civila koji leže na krvavom pločniku.

Piše: Dragoljub – Draža Petrović

Američki fotograf Ron Haviv snimio je 2. aprila 1992. godine u Bijeljini pripadnika Srpske dobrovoljačke garde, jedinice poznatije kao Arkanovi “Tigrovi”, kako okrenut leđima, sa podignutom čizmom, kao da ih šutira, stoji iznad troje civila koji leže na krvavom pločniku. Jeziva fotografija ostala je kao svedočanstvo brutalnosti bosanskog rata, ali nikada nije bila dokaz na sudu. Ljudi je danas posmatraju kao nešto što se dešavalo negde tamo daleko, možda u Africi, a ne dva sata vožnje kolima od Beograda, u proleće koje će prethoditi troipogodišnjem ludilu, čije sve kockice nisu sklopljene ni dve decenije kasnije.

Tačno 23 godine poslenastanka Havivove fotografije, 2. aprila 2015. godine, Alma Peković je podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Srbije protiv pripadnika Arkanovih “Tigrova” zbog smrti svojih najbližih tog dana u Bijeljini. Skoro godinu dana je prošlo od podnošenja prijave, ali istraga i dalje traje.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Ko se plaši ‘arkanovaca’?

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top