Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Otvoren 24. međunarodni sajam ZEPS: U fokusu energija, ekologija, poljoprivreda i IT

Otvoren 24. međunarodni sajam ZEPS: U fokusu energija, ekologija, poljoprivreda i IT

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić otvorio je danas u Zenici 24. međunarodni sajam ZEPS 2017. i 14. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ceremoniji otvaranja Zvizdić je obraćajući se privrednicima i posjetiocima izjavio da je sajam odraz dosljednosti Zenice da ostane na mapi promotora aktivnosti usmjerenih na jačanje bosanskohercegovačke ekonomije i na kontinuiranom povezivanju privrednika.

“On ima i strateški značaj jer promovira privredu cjelokupnog regiona i samim tim ispunjava jedan od glavnih ciljeva rada Vijeća ministara BiH, a to je regionalno povezivanje i saradnja. Mi u Bosni i Hercegovini očekujemo da ćete kroz ovaj sajam, aktivnom saradnjom i razmjenom informacija, ostvariti poslovne kontakte i pretvoriti ih u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bh. privrede na svjetsko tržište”, rekao je Zvizdić.

U tom smislu, dodao je, ohrabruju rezultati koji se već ostvaruju u ovoj godini, te je iskoristio priliku da ih prisutnima i saopšti.

“Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosio je 14,12 milijardi KM, uvoz je u posmatranom periodu iznosio 8,77 milijardi KM, a izvoz 5,351 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 posto, a najveći dio izvoza ostvaren je u Evropskoj uniji i iznosio je 71,7 posto, a u zemlje CEFTA 16,3 posto.  Najveći izvoz, gledano po zemljama, ostvaren je u Njemačku, Italiju i Srbiju a najveća pokrivenost uvoza izvozom ostvarena je sa Austrijom i Slovenijom. Da se naše izvozne aktivnosti kreću u pravom pravcu govori i podatak da je izvoz u julu ove godine iznosio 774,2 miliona KM što je 25,4 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine”, rekao je Zvizdić.

Naglasio je da svi navedeni podaci govore o podizanju nivoa kvaliteta proizvoda, ali i nivoa konkurentnosti BiH ekonomije što je osnovni preduslov za daljnje jačanje zemlje i njene integracije u svjetsko tržište.

Istakao je da će Vijeće ministara BiH, uprkos određenim problema, prije svega političke prirode, nastaviti sa aktivnostima koje BiH približavaju Evropskoj uniji, a to su: jačanje vladavine prava i borbe protiv svih oblika kriminala i korupcije, te sprovođenju onih aktivnosti koje će bh. privredu učiniti još konkurentnijom.

“U tom smislu istaknut ću pristupanje Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici što će omogućiti realizaciju četiri projekta u vrijednosti od 240 miliona eura. Grant sredstva koja je ovim povodom dobila BiH iznose 46 miliona eura. Ovo će biti doprinos ne samo građevinskoj industriji, već će realizacijom navedenih projekata transportni troškovi naših izvoznika biti smanjeni u budućem periodu”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić se dotakao i seta Zakona o akcizama koji je i uslov za realizaciju već spomenuta četiri projekta i koji treba pokrenuti novi građevinski investicioni ciklus u BiH, novi Zakon o PDV koji bi trebao olakšati poslovanje preduzećima u BiH, te sklapanje niza povoljnih sporazuma među kojima je i najnoviji sa Turskom, a koji predviđa značajno povećanje izvoza bh. proizvoda u tu zemlju.

“Cijenjeni privrednici, dobra ekonomija jedne zemlje je uslov za dobru nadgradnju u svim segmentima rada i djelovanja. Zbog toga, svaki investitor u našu državu je dobrodošao. Saradnja i postizanje poslovnih dogovora i kontakata i jeste cilj ovakvih skupova, pa vas pozivam, cijenjeni privrednici, da tokom boravka u Zenici iskoristite priliku da razmijenite iskustva i da budete uspješni”, rekao je Zvizdić de proglasio 24. generalni sajam ZEPS 2017. i 14. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal otvorenim.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com