Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ako čitaš možda nešto i naučiš

Ako čitaš možda nešto i naučiš

Čitanje bi trebalo da bude sastavni dio naše svakodnevnice. Traženje znanja, analiziranje iz više izvora su siguran put ka suzbijanju površnosti koja je definitivno jedna velika bolest našeg društva. Jedan od dokaza ove konstantacije je svakako i davanje ličnog suda (većinom negativnog) na neki elektronski članak na osnovu pročitanog naslova – bez ozbiljnije analize sadržaja teksta.

Razlog za ovakvo stanje našeg društva je lijenost i nepostojanje navike za kontinuiranim čitanjem korisnog sadržaja. Zauzimati stav o određenom događaju bez kritičke analize i provjere izvora pogubno je i takvu naviku treba iskorijeniti iz našeg društva.

Čitaj i uči…

U Kur’anu nalazimo ajet koji nam govori koliko je važno čitati i učiti, te da je to glavna preporuka Uzvišenog Allaha nama – koji zna najbolje šta je za nas dobro:

„Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara, stvara čovjeka od ugruška ! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alaqa, 1 – 5)

Imamo li izgovora nakon riječi Uzvišenog Gospodara za naš nemar i površnost? Imamo li izgovor za to da nam je od dobre i korisne knjige (članka) draže raspravljati se na raznim portalima o temam u koje se baš i ne razumijemo? Imamo li izgovor za nepismenost koja je posebno izražena u našem društvu?

Nemamo!

Postavlja se pitanje zašto smo dali prioritet „liniji manjeg otpora“?

Zbog toga jer je lijenost zavladala našim umom, a umjesto korisne i kvalitetne informacije draža nam je neprovjerena senzacija!

Ko je kriv?

Iako želimo da je krivac neko drugi, treba biti iskren i priznati da je korijen ovog problema unutar nas samih, a o tome nam govori sljedeći ajet:

„Uz svakog od vas su meleki, ispred njega i iza njega – po Allahovu naređenju nad njim bde. Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika.“ (Er-Ra’d)

Da bi riješili neki problem i krenuli prema naprijed prvo se moramo suočiti sa njim. Poticanjem ljudi oko sebe da svoj put usmjere prema traženju znanja može biti početak rješenja. Pojedinac koji je dio karike u lancu mora krenuti sa iskorjenjivanjem nepopularnih navika sa ciljem otklanjanja anomalija – koje nam stoje na putu.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top