Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Održana radionica „Asocijativne tehnike učenja kroz Kur'an“

Sarajevo: Održana radionica „Asocijativne tehnike učenja kroz Kur'an“

U subotu, 30. septembra, je u Sarajevu održana edukativna radionica „Asocijativne tehnike učenja kroz Kur'an“, koju je organizovao projekat Albabi.

Radionica je održana u prostorijama udruženja „Brižne ruke“ na Baščaršiji, a predavač je bila Enisa Aganović, trenerica tehnika kreativnog učenja, kreativni i edukativni saradnik Albabija, te administrativni saradnik NTC Sarajevo

Radionica je bila namijenjena za roditelje i odgajatelje, ali i sve one koji rade sa djecom, koje zanimaju znanja o Kur'anu, psihologiji i pedagogiji. Svako je mogao da pronađe nešto za sebe, da nauči dosta korisnog, ali i da se zabavi.

Na radionici su obrađene slijedeće teme:

Kreativno učenje sa efektom

Tehnike kreativnog učenja kroz Kur'an

Vježba: Predstavi se kroz asocijacije

Asocijacije kroz Kur'an

Asocijativne priče

Radionica: Životinje u Kur'anu

Asocijativno učenje, igre asocijativnog pamćenja reči ili simbola, ali i druge igre u osnovi kojih su razmišljanje, povezivanje i primena naučenog predstavljaju ključni način razvoja funkcionalnog znanja, i znatno utječu na razvoj dječije inteligencije i sposobnosti. Posebno je ovo važno na polju podučavanja Kur'anu, gdje se nažalost dosta pažnje posveti samo reprodukciji ajeta, ali bez dubljeg vezivanja dječijih srca za ljepote Božijih Riječi.

Zbog čega je ova radionica bitna? Djecu od malih nogu više privlače pomalo neobične činjenice, zbog čega im je iste i lakše naučiti. No, kroz iskustvo školovanja većina ih mora učiti tek isprazne podatke i činjenice, a to im nije zanimljivo, pa to samim time i teže uče.

Tu na scenu stupaju asocijativne tehnike učenja koje na nov i zanimljiv način djeci predstavljaju materiju vezanu za vjeru. Radi se o istom sadržaju, ali predstavljenom na pomalo izazovan način, koji testira djecu i tjera ih na zaključivanje, povezivanje materije i uviđanje veza.

Navest ću samo jedan primjer, jednu pitalicu koju smo obradili na radionici. Pitalica glasi: „Šta je zajedničko Sulejmanu, a.s., i jabuci?“ Ovakvo pitanje djecu pozitivno ‘provocira’, aktivira njihove kapacitete, misli im lete na sve strane (što je dobro), a samo učenje čini vidom igre. Kroz igru djeca uče i rastu, a kroz asocijacije oni usvajaju bolje materiju, dublje je pohranjuju, a ta znanja postaju primjenjiva i u svakodnevnom životu. Takođe, djeca jedva čekaju iduće slične zadatke, žele još da nauče i da saznaju. To je samo po sebi uspjeh. A odgovor na pitalicu je: crv. Crv je u Kur'anu izjeo štap na koji je bio naslonjen Sulejman, a.s., a i omiljeno voće su mu jabuke. Bitno je reći da ovakve pitalice mogu imati i više odgovora.

Kao jedan od polaznika radionice, mogu istaći veliko zadovoljstvo prikazanim, od materijala, ideja, savjeta, gradiva, pa do radionica, podrške i organizacije. Pozivam sve roditelje i odgajatelje, koji su u mogućnosti, da odvoje vrijeme i učestvuju u sličnim edukativnim radionicama, jer je ovo zaista vrijedno ulaganje u našu omladinu, ali i nas same.

Piše: hfz. Nedim Botić

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top