Osam vrsta povrća koje kad iskoristite možete ponovo uzgojiti
Jeste li se ikada pitali koje povrće možete uzgajati u nedogled koristeći korijen ili pelcer biljke?
U nastavku teksta koji prenosi poljoprivreda.ba pročitajte o kojem povrću se radi i na koji način ga možete ponovo uzgojiti.
Mladi luk
Možete ga ponovo uzgojiti tako što ćete odrezati njegov vrh (oko četiri centimetra) i staviti ga u čašu sa malo vode u dobro osvijetljenoj prostoriji.
Bijeli luk
Kada bijeli luk počne da klija, stavite ga u čašu sa malo vode i uzgojite njegove klice. Klice imaju blaži ukus od bijelog luka i možete ih dodati salatama, pastama ili ostalim jelima.
Kineski kupus
Možete ga ponovo uzgojiti tako što ćete njegov korijen staviti u vodu na svijetlo mjesto. Za jednu do dvije sedmice možete ga presaditi u saksiju sa zemljom i uzgojiti potpuno novi kupus.
Mrkva
Stavite vrhove mrkve u posudu sa malo vode. Posudu ostavite pored prostora. Izdanak možete koristiti za salate.
Bosiljak
Listove sa stabljikama bosiljka stavite u čašu vode i ostavite je na direktnom sunčevom svjetlu. Kada korijen naraste nekoliko centimetara, posadite ga u saksiju. Vremenom će izrasti u potpunu biljku.
Celer
Odrežite donji dio celera i stavite ga u posudu sa toplom vodom na osunčano mjesto. Lišće će početi izbijati iz sredine. Nakon toga možete ga posaditi u saksiju.
Rimska zelena salata
Stavite donji dio rimske zelene salate u posudu i naspite vodu do visine dva centimetra. Dosipajte vodu po potrebi tako da uvijek bude na toj visini. Nakon nekoliko dana, korijen i novo lišće će se pojaviti i možete ga presaditi u zemlju.
Korijander
Pelceri korijandera će narasti ukoliko ih stavite u čašu vode. Čim je korijen dovoljno dug, posadite ga u saksiju koju ćete staviti u dobro osvijetljenu prostoriju. Potpunu biljku ćete imati za nekoliko mjeseci.
Akos.ba