Osam savjeta u vezi ishrane korisnih za zdravlje
Način ishrane je jako bitan faktor u životu svakog čovjeka. O ishrani bi se trebalo češće pisati u cilju educiranja ljudi kako da razviju zdrave navike u svakodnevnoj ishrani. Evo nekoliko korisnih savjeta:
1.Ne možemo čovjeku odrediti krajnju granicu u količini hrane koju treba konzumirati, zato što su ljudi različitog zdravstvenog stanja, različitih probavnih sposobnosti i apetita. Ali možemo odrediti vrstu hrane koja će sadržavati proteine ,masti, škrob vitamine i minerale. Proteini grade ono što se uništi u organizmu, i nadoknađuju ono što se izgubi. Nalaze se u mesu, ribi, jajima, siru, mlijeku i drugome. Masti organizmu pružaju toplotu i potpomažu aktivnosti za bolji rad i pokretljivost, a nalaze se u puteru, kajmaku, žumancetu, ribljem ulju i drugom. Škrob pomaže očuvavanju tjelesne temperature, a nalazi se u hljebu, riži, brašnu, slatkišima, šećeru, medu, sokovima… Različiti minerali također su potrebni organizmu, kao što su: željezo, kalcijum i drugi. Vitamini su neophodne tvari, njihov nedostatak može biti uzrok za neke bolesti. Prisutni su u svježem voću i povrću.
2.Kada dođe vrijeme obroka, a čovjek nema apetita ili osjeća neku vrstu težine u području želuca,onda ne treba jesti.
3.U toku konzumiranja hrane čovjek treba biti raspoložen i rasterećen mnogih briga.
4.Poslanik a.s., zabranio je da se konzumira hrana na pun želudac, odnosno nakon obroka voće se može konzumirati tek nakon dva sata.
5. Između obroka ne treba konzumirati ništa osim voća, a i ono najmanje dva sata nakon obroka.
6.Konzumiranje pune kašike meda rastopljenog i izmješanog u vodi, na osnovu riječi Božijeg Poslanika a.s., “Pijte med.” – Otkriveno je da miješanje meda s vodom lančano povezuje molekule vode s medom.
7.Konstantno konzumiranje jedne kašike maslinovog ulja i dvije kapi sirćeta u salati, i pijenja vode iz salate.
8.Da bi se očuvala normalna kilaža, nekada se obrok može zamijeniti čašom mlijeka zajedno sa sedam presovanih datula.
Izvor: AbdulBasit, Muhammed El-Sajjed, Poslanikova s.a.v.s. ishrana – Hrana kao lijek, Libris, Sarajevo, 2013.
Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić