O obrazovanju i odgoju

Osam konkretnih savjeta kako da podstaknete kreativnost i maštu kod djece

Roditelji bi trebalo da dozvoljavaju djeci da što više koriste maštu jer to razvija njihovu kreativnost i veoma pozitivno utiče na dječji razvoj.

Četvorogodišnja djevojčica, jednog dana je prišla mami i radosno joj ispričala: „Mama, jutros smo u vrtiću pili ljubičasto mljeko koje daje ljubičasta kravica“. Majka se samo blago nasmijala i pitala je da joj ispriča šta se dalje dešavalo. Po Vebsterovoj definiciji mašta je:

Misaoni proces zamišljanja budućih događaja, kao i sposobnost stvaranja novih cjelina kombinovanjem različitih predstava, ideja i pojmova koji u takvom obliku ne postoje u ranijem iskustvu, piše portal mojpedijatar.co.rs.

Svako djete u sebi nosi kreativnost, a zadatak roditelja je da pomognu djetetu da razvija maštu i da na momente zajedno uživaju u tom imaginarnom svjetu. Ipak, ponekad (namjerno ili nesvjesno) očevi i mame sputavaju dječju maštovitost, iz straha da mališani neće biti u stanju da naprave granicu između mašte i stvarnosti.

Ipak, većina djece starije od tri godine znaju da ljubičaste krave zapravo ne postoje, ali uživaju u mogućnosti da maštaju i razmišljaju na kreativan način. Omogućavati djeci da koriste svoju maštu je korisno i igranje uloga veoma pozitivno utiče na dječji razvoj. To poručuje i Suzan Engel, doktorica i autorica knjige „Prava djeca: Davanje smisla svakodnevnom životu“, koja kaže da čak i dvoipogodišnjaci mogu da prave razliku između stvarnog i zamišljenog. „Ipak“, dodaje ona, „dok se igraju, ta razlika za njih može da postane nevažna.“

Podsticanje razvoja mašte kod djece

Ajnštajn je jednom rekao: „Mašta je važnija od znanja“. Mašta otvara vrata mogućnostima. To je mjesto gde se rađaju dječja kreativnost, genijalnost i razmišljanje iz drugačije perspektive. Mašta i igra uloga su način na koji mala djeca uče o svjetu koji ih okružuje. Tokom maštovite igre, djeca manipulišu različitim predmetima, izražavaju sebe verbalno i neverbalno, planiraju (namjerno ili nenamjerno), djeluju, stupaju u interakciju sa drugima, reaguju i isprobavaju različite uloge. Odlične mogućnosti za učenje su kada djeca učestvuju u igri uloga sa lutkama, autićima i vozićima, kockicama, klikerima, kartonskim kutijama ili kada prave različite stvari od plastelina, ručak ili kolač mješajući zemlju i vodu, crtaju, skaču po blatnjavim lokvama ili se pretvaraju da lete.

Mašta podstiče kognitivni i socijalni razvoj. Želja svakog roditelja je da odgaji djete koje je dostiglo svoj puni intelektualni i društveni/emocionalni potencijal. U ranom obrazovanju, upravo su vještine kritičkog razmišljanja i sposobnost kreativnog riješavanja problema ključne za pravilan dječji razvoj.

Zamišljanje, isprobavanje novih načina da se nešto uradi i eksperimentisanje pomažu da se razvije kritičko razmišljanje kod djece i podstiču kreativno riješavanje problema. Osim toga, mašta podstiče socio-emocionalni razvoj tako što omogućava djeci da razmišljaju o različitim riješenjima, čime djeca stiču veće samopouzdanje, koje dolazi do izražaja u interakciji sa drugim ljudima. Mašta i kreativnost su, takođe, vještine koje će djeci jednog dana biti potrebne na radnom mjestu.

Saveti za podsticanje dječje mašte

Sljedi nekoliko savjeta i smjernica o tome kako možete da podstaknete razvoj dječje mašte:

1. Provodite vreme na otvorenom. Prednosti boravka u prirodnom okruženju za dječji razvoj su mnogobrojne. Priroda se stalno mjenja, pružajući tako bezbroj mogućnosti za otkrivanje novih stvari, kreativnost i rješavanje problema. Prirodni svijet pokreće mališane na razmišljanje, ispitivanje, zaključivanje i razvija radoznale umove. Djeca mogu da crtaju u pjesku, prave različite oblike od grančica, grade utvrđenja od drveta, ili da legnu na travi i posmatraju nebo.

2. Osmislite scenario za igru. Kada vaše djete osmisli scenario, ono isprobava više različitih uloga i ogranizuje svoje misli, dok u isto vrijeme razvija socijalne i verbalne vještine. Podstaknite mališana da se igra doktora, zoološkog vrta, farme, svemirske stanice, škole ili prodavnice. Pridružite mu se u igri uloga i budite neki od likova. Igrajte se plišanim igračkama ili marionetama (napravite jednostavne lutke stavljanjem ruke u čarapu). Dozvolite detetu da vodi vašu zajedničku igru. Ukoliko vaše dete voli superheroje, razmislite o tome koju bi moć vaše dete najviše volelo da poseduje. Ili pomozite detetu da osmisli potpuno novog superheroja!

3. Verbalne aktivnosti. Od rima do zagonetki, smješnih zvukova do fonetskih glasova, igara kao što su „slovo na slovo“ i „pogodi predmet“, verbalne interaktivne aktivnosti mogu da inspirišu i podstaknu mjaštovite umove. Istovremeno, ovakve aktivnosti proširuju rečnik i pomažu vašem detetu da nauči kako da pravilno izgovara glasove. Ovakve igre su takođe savršen i zabavan način da provedete vrijeme u vožnji kolima.

4. Podstaknite umjetničke aktivnosti. Umjetnost je kreativan izraz koji razvija maštu, a ne lekcija kako da se napravi umjetničko djelo. Kroz slikanje, vajanje, pravljenje kolaža ili predmeta od gline i crtanje, umjetnost je način da djeca koriste svoje emocije, donose odluke i izraze svoje ideje. Manipulacija umjetničkim materijalima pruža osjećaj slobode, dok istovremeno podstiče fokus i koncentraciju. Umjetničke aktivnosti, takođe, razvijaju fine motoričke sposobnosti i koordinaciju oko–ruka. Osim toga, one jačaju samopouzdanje, jer djeca stiču osjećaj za ovladavanje materijalom praveći novo umjetničko djelo.

5. Zajedno čitajte knjige. Neka vrijeme koje provodite u čitanju sa vašim mališanom bude zabavno. Razgovarajte o još nekim mogućim završecima priče koristeći dečju maštu. Izmislite nove priče, ponekad neka djete bude glavni junak priče, a ponekad predložite moralne dileme. Naizmjenično učestvujte u kreiranju priče u nastavcima.

6. Postavljajte otvorena pitanja i pitanja koja tjeraju djecu na razmišljanje. Postavljanje pitanja koja podstiču maštovito i kreativno razmišljanje efikasan je način da podstaknete djete da izrazi svoje ideje i da sa vama podjeli svoja shvatanja, dok mu u isto vrijeme dajete do znanja da su njegove ideje važne. „Šta misliš da bi se desilo ako…?“, „U čemu je razlika između psa i mačke?“, „Na koji još način to može da se uradi?“

7. Ograničite vrijeme koje mališani provode ispred ekrana (televizija, crtani filmovi, kompjuter, tablet, smart telefon, laptop, video-igrice itd.). Podsticanje mašte i negovanje roditeljstva u digitalnom dobu može da bude veoma teško. Fokus na ekran je pasivan način na koji djeca uče. Alternativa bi bila ohrabriti djecu da naprave nešto novo i drugačije. Podsticanje djeteta na kinestetički način korištenja čitavog tela i svih čula takođe otvara um.

8. Ne zaboravite da omogućite djeci da se slobodno igraju. Nesputana igra pruža djeci mogućnost da maštaju i kreiraju.

Rano detinjstvo je ključan period za podsticanje dečje mašte. Zato, ako vaše dijete dođe kući sa pričom… i onda smo pili ljubičasto mljeko koje daje ljubičasta kravica“ ili nešto slično, nastavite da podstičete njegovu kreativnost i maštu.

Evo još nekoliko korisnih saveta:

– Djeca mogu da razvijaju svoju maštu i dok su na igralištu. Informišite se o koristima od igranja na igralištu za dječji razvoj i kako klasične igre za djecu na otvorenom mogu da unaprijede učenje.

– Uz maštu i kreativnost, obična kartonska kutija postaje nevjerovatan predmet za igru. Saznajte na koji način možete to da podstaknete, kako vaše djete bude raslo.

– Čitanje sa djetetom je odlično za razvijanje mašte. Pronađite savjete o tome kako da čitanje naglas i pričanje priča djeci učinite interesantnijim i tako podstaknete mališane da još više učestvuju u takvim aktivnostima.

– Crtanje, modeliranje i pravljenje predmeta od različitih materijala omogućava djeci da koriste maštu i vježbaju svoju kreativnost. Pronađite inspiraciju u našim prijedlozima kreativnih radionica.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button