Zdravlje

Oprezno s šećerom jer može dovesti do raka, dijabetesa, srčanih oboljenja…

Nedavna studija, sprovedena je od strane grupe istraživača sa Univeriteta u Kaliforniji u San Francisku, je otkrila da postoji jedan sastojak koji se nalazi u različitim vrstama hrane, koji doprinosi više od 35 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta svake godine.

Ovi istraživači su otkrili da je šećer uzrok za mnoge zdravstvene probleme i bolesti, kao što su: dijabetes, metabolički sindrom, hipoglikemija, hiperglikemija, srčane bolesti, kancer, itd.

Drugačija studija, sprovedene od grupe eksperata na institutu za kancer u Utahu. Otkrila je da je šećer jedan od glavnih uzroka za razvoj tumora. Ćelije tumora koriste mnogo više glukoze nego normalne ćelije.

Tako da su njihova istraživanja sprovedena kako bi otkrila kako se ovaj proces odvija i kako se kontroliše ili zaustavlja razvoj tumora. Različite studije su pokazale da ljudi koji imaju viši nivo glukoze, mogu razviti više raka.

Svi znamo da je našim ćelijama potrebna glukoza – oblik šećera koji se transformiše u energiju. Ćelije kancera mogu da opstanu na jednostavnim ugljenim hidratima, uključujući i one rafinisane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima.

Dakle, naziv procesa kada se glukoza konvertuje u pirogrožđanu kiselinu i ne može više da obezbjedi energiju zdravim ćelijama, je glikoliza.

Za razliku od zdravih ćelija, ćelije kancera mogu da konvertuju svoju energiju iz glikolize bez kiseonika. Ovaj proces se naziva anaerobna glikoza. Ovaj tip procesa stvara otpadne materije, što je slične forme kao mliječna kiselina.

Ova vrsta mliječne kiseline može se razložiti u jetri. Dakle, otpadni proizvod ide iz ćelija raka do jetre gde se razlaže. Otpadni proizvod ovog procesa je glukoza. Ova glukoza se vraća da hrani ćelije raka i formira okrugli ciklus. To znači da, kada se pojave ćelije raka u ljudskom tijelu, njihovo postojanje omogućava konstantno napajanje glukozom kroz krvotok što potpomaže rastu i razvoju raka.

Treba da znate da su prefinjeni i obrađeni šećeri povezani s rakom iz dva razloga:

1) Oni su potencijalni uzrok raka
2) Prerađeni šećeri su najbolja “hrana” za ćelije raka kada se jednom pojave u ljudskom tijelu

Većina ljudi bi pomislila kako želi da eliminiše samo namirnice koje su pune rafinisanog šećera (kolače, torte itd.), ali bi trebali znati da postoji čitav spisak “zdravih” namirnica koje takođe sadrže velike količine šećera (žitarice, hljeb sa cijelim zrnom, nisko kalorični jogurt itd.).

Povezani članci

Back to top button