Ekonomija

Općina Novi Grad sufinansira zapošljavanje pripravnika: Dokvalifikacija za deficitarna zanimanja

Općina Novi Grad Sarajevo ove će godine u zapošljavanje pripravnika, zapošljavanje putem prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja usmjeriti oko pola miliona konvertibilnih maraka.

Projekat će se realizirati u saradnji sa Javnom ustanovom Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a radi se o jednoj od mjera podsticaja razvoju privrede i zapošljavanja koju ova lokalna zajednica provodi četvrtu godinu.

Tim povodom načelnik Općine Semir Efendić i direktor Službe za zapošljavanje Midhat Osmanbegović, potpisali su, u petak, 17. marta, memorandum o razmijevanju i saradnji na realizaciji navedenog programa. Program će biti usmjeren isključivo prema privredi, a sve osobe koje će biti zaposlene kroz ovaj program bit će sa evidencije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, odnosno Biroa za zapošljavanje Novi Grad.

Općina će sufinansirati zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom, srednjom stručnom spremom i KV – spremom u privrednim subjektima s podrčja Novog Grada koji su prošli javni poziv Službe za zapošljavanje KS-a. Pripravnici sa VSS stručnom spremom mjesečno će primati novčanu naknadu od 600 KM u trajanju od 12 mjeseci, a sa SSS/KV stručnom spremom po 500 KM u trajanju od šest mjeseci.

Prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji, direktor Osmanbegović je istakao da je Općina Novi Grad jedna od prvih Općina u Sarajevskom kantonu koja je prepoznala ovaj vid partnerstva između javnih ustanova i lokalne samouprave u dijelu koji se odnosi na pitanje smanjenja nezaposlenosti, odnosno brže integracije nezaposlenih osoba na tržište rada.

„Dosadašnja saradnja sa Općinom Novi Grad doprinijela je dobrim rezultatima, očekujemo da oni u budućnosti budu još bolji. Radi se o saradnji na programima zapošljavanja nezaposlenih osoba, što je cilj da se na ovakav način borimo protiv nezaposlenosti. Naš zadatak je da Općini Novi Grad pomognemo u tehničkom dijelu realizacije projekata“, izjavio je direktor Osmanbegović.

Kroz ovaj program realizirat će se još dva projekta, u sklopu kojih će Općina sufinansirati šestomjesečnu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba za zanimanja za kojima su privrednici i strukovni edukativni centri iskazali interes za obukom i zapošljavanjem, kao i projekat zapošljavanja kroz program „Partnerstvom do novih radnih mjesta“, koji će zajednički finansirati Općina Novi Grad i JU Služba za zapošljavanje KS-a. Općina Novi Grad će ovih dana raspisati javni poziv poslodavcima za učešće u programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba.

Kroz navedene programe trebalo bi biti otvoreno oko 200 novih radnih mjesta u privrednim subjektima s područja Novog Grada.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button