Vijesti iz zemlje

Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja aktivnosti na projektima regulacije vodotoka Lepeničkog potoka i rijeke Miljacke

Osim ovogaOpćina je pribavila i projekat regulacije korita rijeke Miljacke na potezu Halilovići (od mosta na magistralnom putu Stup–Semizovac ulica Kurta Schorka) do RTV Doma. U sklopu toga, pristupit će se prioritenom rješavanju poteza uzvodno od mosta na magistralnom putu.

Korito je na ovom dijelu jako zapušteno, obloga zatrpana nanosom, kosine oštećene i obrasle šibljem, a i postavljene prizme su u lošem stanju, te je Općina pokrenula aktivnosti i na regulaciji korita rijeke Miljacke u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo koje je obezbjedilo finansiranje ovog projekta u iznosu od 250.000,00 KM. Sredstva su obezbijeđena iz vodnih naknada koje predstavljaju namjenske prihode iz kojih se ulaže u regulaciju i zaštitu vodotoka.”, rečeno je iz Službe za investicije i infrastrukturu Općine Novi Grad Sarajevo.

Shodno iskazanoj potrebi, a vodeći računa o ovom problemu uskoro počinju i radovi na čišćenju rijeke Miljacke od mosta kod objekta TC Wisa pa do željezničkog mosta. Planirano je pročišćavanje korita i čišćenje obala u dužini od cca 700 metara. Aktivnosti na ovom projektu se provode kroz program Službe civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button