U Fokusu

Ono što tražite, traži vas

Onaj ko je u potrazi za nečim, neka zna da to traga za njim. Ako tražite sreću – počnite od zahvalnosti. Namjerno naštimajte mozak da u svemu pronalazi dobro. Težite ka dobru i tražite dobro i dobro će vas naći.

Mislite dobro, osjećajte dobro, radite dobro, govorite samo dobro ili šutite. Ako dobro tražite – dobro će vas naći. A mnogi rade naopako – primjećuju loše, govore loše, misle loše i generalno se osjećaju zbog toga loše. „Sve što tražite – traži vas“, kao što reče Rumi.

Pitanje je šta vi tražite svojom pažnjom i fokusom, svojim mislima i djelima.

Piše: Alma Taletović

Jedini problem zašto ljudi ne dobijaju ono što žele jeste što ne vjeruju da to mogu dobiti, a dove. Ne rade na tome što žele, zaglibili su u tjeskobu jer su u potpunosti  u grču u vezi sa ishodom onoga što traže, što znači da ne vjeruju dovoljno. I onda, kada se ne ispune njihove molitve i dove kažu: “Znao sam…”  Pa baš zato što si “znao” da nećeš dobiti, zato nisi ni dobio (ili dobila) traženo. Vaše uvjerenje o nečemu je prevagnulo, vi ste sami sebe lagali – željeli ste nešto, molili Boga, a niste vjerovali da će vam dati, sumnjali ste. To je licemjerno. Kada dovite, kada molite, neka to bude sa ubjeđenjem da su vaše dove već primljene. Vaše je samo da sačekate da dođu i da zadržite fokus na vjeri da bolje stvari dolaze. Vi ne znate kako, vi ne znate kada, ali znate da će doći.

Dovite kao da će dove biti uslišane, ali se ne vežite. Uvijek imajte na umu da će vam Bog, na kraju, dati ono što je za vas najbolje. Trebate prihvatati šta god da vam život donese. Postoji i mogućnost da molite i vjerujete, ali da vam dova ne bude uslišana. Kada na dovu nije odgovoreno, to je samo za naše dobro. Bog vam ne odgovara  na dove jer niste spremni ili  je to što tražite za vas loše i uzrok vaše propasti. Opustite se. Ono što tražite dobit ćete kada bude vrijeme da to dobijete. Ukoliko vam ne odgovori na molbe, zadržite vjeru, Bog vam želi dati nešto bolje od toga za šta dovite. Sačekajte i nemojte biti nestrpljivi – na kraju svako dobija po vjeri i uvijek ono što je za njega ili nju najbolje. Vjerujte životu i vjerujte Bogu! Niste napušteni.

Ako bi se čovjek pridržavao ovih pravila – tražio, pitao, radio, vjerovao i prepuštao, uspio bi u svim segmentima života i živio bi u neprobojnoj tvrđavi u kojoj vlada potpuno ubjeđenje da je Bog sa njim i da je zaštićen od svega lošega.

Da biste dobili – tražite!

Da biste imali – radite!

Da biste znali – učite!

Da biste dobili odgovor – postavljajte  pitanja!

Da biste bili mirni – vjerujte više životu i prepustite se. U prepuštanju je vaša snaga, vaša vjera, vaš mir. Ne brinite se i nemojte tjeskobno biti zabrinuti ni zbog čega. Uradite što je do vas i prepustite Bogu vaše brige. Ono što tražite – traži vas. Ono što tražite – dobit ćete u najboljem obliku, za vas, trenutno. Čemu briga za ono što i onako ne možete kontrolisati?

Ne možete sve kontrolisati (i ne treba),  živite  u uvjerenju da je sve onako kako treba biti i da se sve dešava za vaše najveće dobro, čak iako to trenutno ne izgleda tako.

          Poruka vama:

Radite, trudite se i bit ćete, sretniji. Vjerujte i opustite se – bit ćete sretniji. Otkrijte šta je to što vas čini sretnima i zadržite pažnju na tome.

Afirmacija: Bog odgovara na moje molitve i ja znam da ću dobiti  ono što je za mene najbolje. Zaštićen/zaštićena sam i sigurna. Sve se dešava za moje najveće dobro. Sa Bogom ništa nije nemoguće.

Dio teksta iz knjige Sretni ljudi

Alma Taletović  je profesorica,  književnica,  motivatorica,  influenserica koja svojim radom ima za cilj osnaživanje žene u duhu vjere i pozitivne psihologije. Bila je gost i predavač mnogih udruženja,  kako u Bosni, tako i dijaspori.  Autorica je dvije knjige: Smiraj duše i Sretni ljudi.

Više o njenom radu možete pročitati na stranici Smiraj duše – Alma Taletović  čiji je administrator, a koja broji preko 21 hiljadu pratilaca.

akos.ba

 

 

 

 

 

Povezani članci

Back to top button