Dijaspora

Održani 22. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u Arizoni

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike od 24. do 25. novembra 2017. godine u Phoenix, AZ su održani 22. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova tradicionalna manifestacija je i ovaj put ostavila pozitivan utisak na sve goste, kako posjetioce iz raznih krajeva Sjeverne Amerike, tako i na goste predavače koji su pristigli iz Amerike, Kanade, Bosne i Hercegovine.

Budući da je termin održavanja bio na Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, sama tematika i izbor gostiju je imao cilj da sva predavanja vode u tom smjeru. Od gostiju su bili prisutni:

 • dr Haris Silajdžić –  bivši član predsjedništva Bosne i Hercegovine
 • Nj.E. Ambasador Bosne i Hercegovine u Americi Haris Hrle
 • Muhamed Šaćirbay – bivši ambassador i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
 • Razim ef Čolić – Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu
 • Hafiz Mensur ef Malkić – Direktor Gazi Husrevbegove medrese i glavni imam Begove džamije
 • dr Edin Ramić – Federalni ministar za raseljena lica i Izbjeglice
 • Akademik dr. Emir Ramić – Direktor Instituta za istaraživanje genocida Kanada
 • dr. Safija Malkić – stručna saradnica u Odjelu za brak i porodicu, Uprave za vjerske poslove Rijaseta
 • mr. Amina Redžić – mualima, pedagog i rukovodilac programa u osnovnim i srednjim školama
 • dr. Esad Boškailo – psihijatar, autor, professor i aktivista

U petak su odžana prva predavanja koja su dala kvalitetne smjernice koje će omogućiti Bošnjacima budući rad u privatnom životu, džematima i svojim lokalnim zajednicama. Potrebno je izdvojiti panel diskusije u čijem je radu učestvovalo nekoliko bošnjačkih i pro-bosanskih organizacija iz Sjeverne Amerike. Na ovim diskusijama je izmedju ostalog diskutovano o zajedničkoj saradnji i mogućnosti stvaranja koordinacionog tijela od kojeg će zainteresovane organizacije sa područja Sjeverne Amerike dobijati prioritete na kojima treba raditi. Pored toga, kroz ove diskusije se došlo do nekoliko važnih zaključaka na kojima trebamo da radimo mi u Sjevernoj Americi, ali i odgovarajuće strukture u Bosni i Hercegovini:

 • Sistematski i strateški iskorak ka budućnosti Bošnjaka Sjeverne Amerike.
 • Više razumjenvanja dijaspore u matici
  • Riješiti nerazumijevanja u smjeru djelovanja
  • Aktivnije učešće dijaspore
  • Institucionalna riješenja dijaspore

Za mevludski program su bili zaduženi gosti koji su kroz grupu “Ašik” premijerno predstavili mevludski program na kojem rade već duže vrijeme. Članovi ove grupe su: Tarik ef Omerhodžić, Šerif ef Delić, Mustafa ef Isaković i Hikmet ef Hadžiabdić. Hafiz Mensur ef Malkić je prigodnim vazom obradovao sve prisutne. Nakon mevluda, pristigla omladina je se do kasno u noć družila i zabavljala uz program i prezentacije.

U subotnjem programu su pored predavanja bili uvršteni i nastupi folklornih grupa, kao i horova ilahija i kasida. U trosatnom programu, svi prisutni su uživali u ljepotama naših tradicionalnih kola kao i u predivnim izvedbama ilahija i kasida. Tokom pauza izmedju nastupa našim mladim su se obratili dr. Muhamed Šaćirbay i dr. Esad Boškailo koji su svojim savjetima pokušali da motivišu mlade za uspjeh i za rad u zajednici.

Kao i prethodnih godina, u program Susreta je uvršteno mektebsko takmičenje pobjednika sa takmičenja u sva četiri medžlisa. Ovo takmičenje svake godine postaje sve kvalitentnije i nadamo se da će kvalite biti sve bolji i bolji u narednim godinama. Od 21 učesnika pobjednici po grupama su:

Prva grupa – “Ilmihal” – 6-8 godina

 1. Amr Suša – St Louis Islamic Center “Nur”
 2. Muhamed Malkić – St Louis Islamic Center “Nur”
 3. Kerim Durić – Bosnian Islamic Cultural Center Grand Rapids

Druga grupa – “Sufara” – 9-11 godina

 1. Alisa Džekić – St Louis Islamic Center “Nur”
 2. Amina Kunić – Bosnian Islamic Center St Louis
 3. Emina Ćatić – Islamic Center of Greater Chicago Northbrook

Treća grupa – “Kur’an” –  12-14 godina

 1. Nihad Mehmedović –  Bosnian Islamic Center St Louis
 2. Sabina Dedić – Bosniak Education and Cultural Center Denver
 3. Mujo Kurtović – Bosnian American Islamic Cultural Center Hartford

Program je svečano završen sa gala večerom na kojoj je prisustvovalo preko 400 gostiju. U sklopu večere su se još jednom obratili neki od prisutnih gostiju predavača, a za zabavni dio programa su se pobrinuli Latif Moćević i grupa “Ašik” koji su prije svega sve prisutne obradovali sa svojom izvedbom “Jedna si, jedina” prve himne republike Bosne i Hercegovine, što je prisutne ponukalo da ustanu i sa suzama u očima odaju poštovanje domovini, ali i onima koji su preselili na bolji svijet braneći je tokom aagresije.

 

Tokom programa je uručena nagrada “Ćazim ef Avdić” koja će se svake godine dodjeljivati zaslužnim pojedincima koji svojim radom pokazuju požrtvovanje za Islamsku zajednicu i Bošnjake Sjeverne Amerike. Prvi dobitnik ove nagrade je Tajib ef Pašanbegović koji je preko 30 godina radio kao imam u Bosnian Islamic Center “Gazi Husrev-beg” u Torontu Kanada koji je i bio domaćin prva četiri Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike. Mi mu i ovaj put čestitamo na nagradi, zahvaljujemo na uloženom radu i trudu, te molimo Allaha dž.š. da mu primi sva dobra djela i uvede u dženet. Amin!

Na kraju svečane večere je najavljeno da će naredni, 23. Susreti biti održani u St. Louisu od 31. avgusta do 2. septembra. Više informacija o ovim susretima će biti objavljenjo u narednom period.

Želimo da se zahvalimo džematu Islamic Center of North Phoenix koji su ove Susrete podržali i logistički ali i sa pripremanjem hrane za goste. Hvala i učesnicima, gostima, i svima onima koji su bili dio ovih Susreta na neki način.

Ako Bog da, vidimo se na narednim susretima u St. Louisu!

Za više slika sa ovog događaja posjetite Facebook stranicu Susreta: https://www.facebook.com/pg/SusretiBosnjaka/photos/?tab=album&album_id=1530870736968124

icnab.com

Povezani članci

Back to top button